Plattform klar för ny allians för välfärden

av Arne Johansson

Som Offensiv kunnat berätta pågår ett intensivt arbete för att i spåren av det samarbete som etablerats i Stockholm i kampen mot marknadshyror och utförsäljning av allmännyttan bygga en ännu bredare proteströrelse mot alla de nyliberala hörnstenarna i det så kallade Januariavtalet, som den nya S-MP-regeringen har lovat Centern och Liberalerna att driva igenom. 

Den förnyade samordningsgrupp med representanter från Seko Stockholm, Hyresgästföreningen i Stockholm, det nya Nätverket Rädda Hyresrätterna och Nätverket Gemensam Välfärd som bildades i förra veckan siktar närmast på att fylla ABF-husets stora Z-sal i Stockholm lördag eftermiddag den 30 mars kl 13-16.

Något som inte minst kan bygga på den snabba upporganiseringen av motståndet mot ombildningar och utförsäljningar i elva av Stockholms stadsdelar.

Stormötet kommer utan tvekan också att inspireras av att Hyresgästföreningen Region Mitt helgen innan planerar att demonstrera mot marknadshyror i Örebro i samband med inledningen av Socialdemokraternas kongress i staden den 22-24 mars, liksom av det massmöte mot marknadshyror som Hyresgästföreningen i Region Väst planerar att genomföra på söndagen efter stormötet i Stockholm.

Detta kan då också bli bästa möjliga avstamp för planerna på en stor demonstration i mitten av maj, som eventuellt även skulle kunna genomföras på flera orter.

Goda förhoppningar finns om att fler fackföreningar och sociala rörelser ska ansluta sig den närmaste tiden. Försök ska även göras att knyta an till den radikaliserade klimatrörelse som idag både triggas av klimathotet och inspireras till handling av 16-åriga Greta Thunberg och den fantastiska Fridays For Future-rörelse som utlyst en global elevstrejk till den 15 mars. 

Flygblad ska också tryckas upp som bjuder in både de aktiva feminister som demonstrerar den 8 mars och klimatstrejkens aktiva den 15 mars.

Offensiv kan också publicera den färdiga texten till upprop, där endast rubriken ännu är preliminär. Förhoppningsvis kan detta nu också bli ett bra underlag för diskussioner på flera fackliga och andra årsmöten under mars:

”Upp till försvar för välfärd, trygghet och klimaträttvisa”

Med anledning av den politiska situationen uppmanar vi – fackföreningar, hyresgästföreningar, välfärdsivrare, förorts- och klimataktivister – till en protestdag mot ojämlikheten: för ett starkare, mer solidariskt och ekologiskt hållbart samhälle.

Januariavtalet innebär en hårresande fortsättning på flera årtionden av ökande klyftor mellan rika och fattiga, stad och land, män och kvinnor liksom mellan socialt och etniskt segregerade stadsdelar.

Otryggare anställningar och försvagade kollektivavtal, införandet av marknadshyror, fortsatt privatisering av välfärden och höjd pensionsålder är åtgärder som slår mot löntagare, hyresgäster, mot svaga och utsatta. Skattesänkningar för dom rika och otillräckliga investeringar i det gemensamma innebär en oförsvarlig försämring av välfärden. En politik för ökad ojämlikhet slår samtidigt undan benen för en rättvis klimatomställning.

På många håll i världen pågår en högeroffensiv mot välfärd, jämlikhet och mänskliga rättigheter. Det gäller även i Sverige. Tillsammans sätter vi nu ned foten och reser krav på effektiva åtgärder – för vår gemensamma trygghet och välfärd – mot det klimathot som snart kan nå ohejdbara tippunkter. Bara så kan vi verka för en förändring som gynnar och inkluderar hela befolkningen utan att ställa grupper mot varandra.

NEJ TILL UTÖKADE UNDANTAG I TURORDNINGSREGLERNA

För stärkta anställningsskydd, kollektivavtal och fackliga rättigheter!

NEJ TILL MARKNADSHYROR

Värna och bygg ut allmännyttan – En bra bostad till rimlig hyra ska vara en social rättighet!

NEJ TILL SKATTESÄNKNINGAR FÖR DE RIKA

Skatt efter bärkraft för ökad jämlikhet och en pension som går att leva på!

NEJ TILL VINSTER I VÄLFÄRDEN

Gemensam kamp för upprustad välfärd, återupprättad asylrätt och social trygghet!

FÖR MINSKADE UTSLÄPP OCH ÖKAD JÄMLIKHET

Internationell solidaritet för demokrati och klimatansvar, massiva investeringar i klimatomställning nu!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!