Plundringen av Volvo hot mot Umeå

2006-09-18 15:43:00
Enligt en beräkning skulle över 10 000 umebor beröras om Volvo Umeverken lades ned. Det handlar om både arbeten på Volvo men också om arbetstillfällen hos olika underleverantörer. Därför krävde Rättvisepartiet Socialisterna, när transportstödet till Volvo togs bort, att kommunledningen skulle agera.

Nu ökar osäkerheten vad gäller jobben inom Volvo-koncernen efter att ”företagspiraten” Christer Gardell seglat upp som den näst röststarkaste ägaren i Volvo. Gardells mål är att dramatiskt öka utdelning till aktieägarna. Enligt tidningen Dagens Industri kan aktieägarna se fram emot en extrautdelning, eller återköp av aktier, på åtminstone 20-30 miljarder kronor. Detta är betydligt högre än årets utdelning på 6,8 miljarder. Det betyder i så fall en ren plundring av Volvo på ungefär en årslön för var och en av bolagets drygt 82 400 anställda (ca 300 000 var). Dessutom diskuteras t o m möjligheten att stycka av någon del av Volvo som t ex Volvo Aero, Volvo Penta, o s v.

170 miljarder i aktieutdelning

Trenden inom den moderna kapitalismen kan åskådliggöras på följande sätt: samtidigt som de 28 största bolagen i Sverige gjorde en vinst år 2004 på totalt 245 miljarder förlorade 8 000 personer sina jobb i samma företag! I år blev aktieutdelningen rekordhöga 170 miljarder. Samtidigt är de svenska företagsägarna, enligt svenskt Näringsliv, ”sämst i klassen” inom EU vad gäller investeringar (som andel av BNP). Plundringen av Volvo försvårar bolagets långsiktiga möjligheter att investera i ny teknologi och nya produkter, något som hotar arbetstillfällen. Både i Umeå och på andra håll.
Enligt Christer Gardell själv tvingas nu hela den svenska börsen att anpassa sig till krav på ännu större utdelningar! Eller köpas ut av de nya finanshajarna. ”Det är kapitalismens lag” säger företagspiraten i en intervju. Boliden är ett annat vinstrikt bolag, med länsanknytning, som anses utgöra en stark lockelse för de så kallade riskkapitalbolagen.

Låga lönelyft – trots rekordvinster

Plundringen av Volvo är en skandal. Det är arbetarna på Volvo som slitit ihop företagets vinster. Låga lönelyft de senaste åren har gjort vinstnivåerna högre än någonsin. Fackföreningar har hållit nere lönerna och gynnat ägarna. Arbetarnas ”belöning” blir nu att företagets skattkista töms av en spekulant som knappast vet hur en Volvo-lastbil ser ut. Innifrån. Plundringen av Volvo ställer frågan om demokrati och makt på dagordningen. Företag som har betydelse för ett helt lands utveckling, och naturligtvis för 10 000-tals anställda, måste ägas av samhället och styras demokratiskt. Plundringen visar också att fackföreningarna nu måste lämna in krav på rejäla lönelyft och även vara beredda att ta kamp för dessa i vårens avtalsrörelse. Utvecklingen understryker också behovet att låta medlemmarna säga sitt genom att låta avtalen gå ut på medlemsomröstning. Detta som ett led i en skapandet av ett kämpande fack som inte styrs av ett parti; ett fack som tar strid för det löneutrymme som finns; ett fack som skärper kampen om inflytandte över användningen av vinster, investeringar, produktutveckling, arbetets organisering och jobbens lokalisering. Pengar finns det uppenbarligen! Som ett minimum måste kommunen agera tillsammans med Metallklubbarna, i Umeå och i andra kommuner.

Jan Hägglund
Ingrid Eriksson

fullmäktigeledamöter,
Rättvisepartiet Socialisterna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!