Pojken och Hägern: Miyazakis sista film är så sevärd

Pojken Mahito mot hägern i en eftertänksam och magisk Ghiblifilm. (Foto: Pressbild)

Av VILGOT KARLSSON // Artikel i Offensiv

Pojken och Hägern är den senaste animerade långfilmen från Studio Ghibli och den prisbelönte regissören Hayao Miyazaki (Spirited Away, Det Levande Slottet, Min Granne Totoro med flera).

Filmen utspelar sig i Japan under mitten av andra världskriget. Tolvårige Mahitos mamma har nyligen dött i en brand. För att fly undan krigets Tokyo flyttar han ut på landet tillsammans med sin pappa som har gift om sig med Mahitos moster Natsuko.
Mahito flyttar in i Natsukos herrgård, en samling labyrintiska byggnader omgivna av vackra sjöar och skogar, ständigt uppassad av tjänstefolket i form av små gulliga tanter med karikatyrliknande drag och kraxiga röster.
Hans pappa, som är fabriksägare, är sällan hemma, utan är upptagen med att hålla igång produktionen av stridsflygplan. Mahitos ”nya mamma” Natsuko är gravid med Mahitos nya syskon och är sängliggande.

I denna värld av frånvarande föräldrar, snokande hushållerskor och fientligt inställda klasskamrater lämnas Mahito ensam till sina egna tankar. På natten uttrycks hans obearbetade sorg över sin döda mamma i form av expressionistiskt målade mardrömmar om dödsbrand och lågor.
Men liksom många av Miyazakis filmer utspelar sig inte historien enbart i vår verklighet; strax bakom hörnet lurar en värld av magi, sagoväsen, andra naturlagar och nya sociala strukturer. Den magiska världen introduceras inte på momangen, utan gör sig först till känna genom ett antal övernaturliga eller oförklarliga händelser som bara Mahito verkar märka av.

Strax efter att han har flyttat in börjar Mahito förföljas och trakasseras av en närgången gråhäger. Den flyger inte bara efter honom, utan börjar också prata med honom om hans döda mamma, som för att försöka provocera honom. Mahito bestämmer sig för att döda hägern, men strax efter att ha konstruerat en egen pilbåge tvingas han sätta igång ett räddningsuppdrag när Natsuko försvinner in i skogen.
På jakt efter sin moster, och gråhägern som ligger bakom hennes försvinnande, leds Mahito in i en magisk värld fylld av faror.

För att inte avslöja för mycket berättar jag inte mer om handlingen, men rekommenderar starkt alla att se filmen. Den har element av tidigare Miyazakifilmer, men är på många sätt mer vuxen, våldsam och kryptisk än förut. I slutändan är filmen en fråga till kommande generationer: Vilken värld vill du vara med och skapa? ■

Titel: Pojken och hägern Regi: Hayao Miyazaki Längd: 124 minuter Åldersgräns Från 11 år

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!