Polen: En halv miljon demonstrerade mot högerregeringen

500 000 visade sitt missnöje med den högerkonservativa PiS-regeringen (Foto: CC BY-SA 4.0).

av Paul Smith, Alternatywa Socjalistyczna (ISA i Polen) // Artikel i Offensiv

Den 4 juni demonstrerade en halv miljon människor i den polska huvudstaden Warszawa mot den högerpopulistiska regeringen. Det kan ha varit den största demonstrationen i landet sedan stalinismens kollaps 1989.

Protestmarschen utlystes av Europeiska rådets förre ordförande Donald Tusk och hans parti Medborgarplattformen (PO) som svar på regeringens nya antidemokratiska lag.
Syftet med den nya lagen, som fått smeknamnet ”Lex Tusk”, är att använda denna för att stoppa Donald Tusk från att ställa upp i höstens val, men också för att smutskasta PO och andra oppositionspartier och manipulera den allmänna opinionen inför höstens parlamentsval.
PO hoppades också kunna använda marschen för att stärka sin ställning inför valet. Men de flesta var där för att uttrycka sin ilska och sitt motstånd mot PiS, snarare än för att entusiastiskt stödja PO.

Jarosław Kaczyńskis högerpopulistiska PiS-regering valdes för första gången för åtta år sedan som en reaktion mot den tidigare PO-regeringens nyliberala attacker.
Under sin tid vid makten har PiS-regeringen infört abortförbud och gett den katolska kyrkan allt större inflytande över skola och stat. PiS har också attackerat invandrare och hbtq+-personer samt förvandlat public service till sitt eget propagandavapen. Alla dessa attacker har mött stort motstånd.
Till det tidigare missnöjet ska nu också läggas den ilska som den höga inflationen, som ligger på 20 procent, möter.

Liksom Viktor Orbáns regering i Ungern har PiS-regeringen urholkat den parlamentariska demokratin och rättssystemet, vilket har satt den polska regeringen på kollisionskurs med EU. Sedan kriget i Ukraina inleddes har relationerna med EU förbättrats eftersom den polska regeringen har visat sig vara en viktig del av västalliansen tack vare sitt militära stöd till Ukraina. Men både USA och EU har känt sig tvungna att kritisera den nya lagen.
I det kommande valet står mycket på spel för båda parter. När de politiska spänningarna ökade, och missnöjet och ilskan växte i samhället, beslutade PO att kalla till en demonstration mot regeringen. Även om de inte tilläts tala stöddes demonstrationen även av andra oppositionspartier, däribland Lewica (”Vänstern”, som inkluderar den nya vänsterformationen Razem).
Men även om PO hoppades kunna använda denna marsch som ett stort valmöte var den halva miljon som närvarade främst intresserade av att protestera mot regeringen, snarare än att heja på liberalerna och lyssna på deras tal.

Även om antalet personer i demonstrationen är imponerande är Donald Tusk och PO inget verkligt alternativ till PiS. För att få bort PiS från makten behövs en massrörelse och en generalstrejk samt kamp för att avskaffa kapitalismen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!