Polensolidaritet i Stockholm för aborträtten

Av Robert Bielecki

Över 500 samlades utanför polska ambassaden i Stockholm igår för att protestera mot attackerna och inskränkningarna mot polska kvinnors rätt till sin egen kropp – för rätten till abort. Över hela världen har solidaritetsaktioner ägt rum mot PiS-regeringens inskränkningar av aborträtten.

I Polen har tiotusentals samlats i enorma demonstrationer varje dag sedan beslutet kom i torsdags. Idag var det också strejker runtom i Polen mot högerns reaktionära attacker. Polska och svenska talkörer ropades, och tal hölls på engelska, svenska och polska:
– Vi ska visa vad kvinnor gör när den polska högern attackerar våra rättigheter! Vi låter oss inte tystas! Vi är rasande mot dem, vi tar kampen till gatorna och vi låter de inte ta bort våra mest grundläggande rättigheter! ropades it från megafonerna I tal, som fortsatte:

– Vi vill ha fullständiga reproduktiva rättigheter, sexualundervisning och preventivmedel. Vi vill ha en sekularisering av stat och kyrka.

– De, PiS och oppositionspartierna, säger att vi ska protestera snällt och utan vulgära ord. Mot det säger vi: Wypierdalać! (ungefär ”dra åt helvete”) 

Talen avlöste varandra, alla med ilska och beslutsamhet att fortsätta kampen:
– Tack för att ni är här för att visa er solidaritet. Polska kvinnor har fått nog. Revolutionen har den polska kvinnans ansikte – som säger ”dra åt helvete!”. 

– Högern i Polen berövar folket demokrati och mänskliga rättigheter.  

– 1100 aborter utfördes i Polen ifjol, men bara 36 skulle vara lagliga nu med den nya lagen. Det kan jämföras med Sveriges 36000, berättade en av talarna.

– Högerfundamentalister och katolska kyrkan möjliggjorde detta. Det är dags att sparka ut dem!

”We are the granddaughters of the witches you didn’t burn”, som en sa.

– Vi är generationer av kamp som lever kvar. Vi är gräsrötterna som vägrar låta minnet svalna. De som fortsätter kampen! 

Några ungdomar som Offensiv pratade med berättade att:
– Det är jättepositivt att det är strejker idag i Polen. Det är nästan som en revolution i landet just nu mot högerns attacker. Det kan ibland kännas hopplöst, men när folk samlas såhär och så många i världen sluter samman mot attackerna ger det hopp. 

Mängder av olika hemmagjorda plakat hölls upp med budskap som ”Abortera abortlagen” och ”Sluta medeltida Polen!”. Många bilar tutade i solidaritet med protesten när de körde förbi till demonstranternas jubel.
Kvinnokampen lever, men kvinnors rättigheter är under attack. Mot detta måste vi samla alla gräsrötter och krafter i en enad kamp mot det kapitalistiska system och de representanter av systemet som gynnas av den sexistiska, kvinnohatande splittringen. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!