Polisens mord sätter Frankrike i brand

Tusentals bilar har satts i brand sedan upploppens start. Foto: CC, Wikimedia Commons, Silicathisma.

Av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Sedan den 27 juni har Frankrike skakats av bitvis våldsamma upplopp, vandalisering och protester. Det var efter polisens rasistiska mord på 17-årige Nahel Merzouk i Parisförorten Nanterre i samband med en trafikkontroll.  

Polisens första uttalande beskrev händelseförloppet som att de tvingades skjuta i nödvärn av rädsla för att bli påkörda, men en video som har spridits på sociala medier, och faktagranskats av AFP, motsäger den berättelsen. I videon syns det tydligt att polisen inte är i någon uppenbar fara när skottet mot Nahel avlossas på nära håll. 

En tonårspojke som också befann sig i bilen vittnar till tidningen La Parisienne om att polisen hade slagit Nahel med sin pistol och hotat med att skjuta honom om han inte stängde av motorn. 

Antalet personer som har dödats av polisen i samband med en trafikkontroll har eskalerat sedan en ny lagändring infördes år 2017 som utökade antalet situationer där polisen får använda skjutvapen. En  godkänd situation är om polisen stoppar en bil och föraren utsätter sig själv eller andra för fara genom att exempelvis försöka köra iväg eller på annat sätt vägra lyda polisens order. 

Enligt nyhetssidan Basta! mördades 27 personer av den franska polisen år 2017, 40 personer år 2020 och 52 år 2021. I år har hittills tre  dödats i trafikkontroller, och förra året dödades totalt 39 personer av polisen, varav 13 i samband med en trafikkontroll, enligt BBC. Majoriteten av offren hade arabiskt eller nordafrikanskt ursprung eller var svarta, enligt Reuters. 

Polisens mord på Nahel har utlöst en våg av protester och upplopp, först i Nanterre och sedan i hundratals städer runtom i Frankrike och dess territorier, inklusive Franska Guyana. Det är i synnerhet ungdomar med invandrarbakgrund som har gått ut på gatorna i tusental, en explosiv reaktion mot polisens rasprofilering och det i grunden orättvisa rättssystemet. 

Sedan upploppens start har över 2 000 personer arresterats, och genomsnittsåldern är 17 år. Tusentals bilar har satts i brand, hundratals butiker och byggnader har vandaliserats, och över 200 poliser har skadats av de totalt 45 000 inkallade. 

Den franska polisen har en lång historia av övervåld, i synnerhet i samband med protester, men det är ännu oklart hur många demonstranter eller upploppsmakare som har skadats. 

Frankrikes president Emmanuel Macron har bett sociala media-företag att samarbeta med regeringen genom att ta bort ”känsligt material” för att inte uppmuntra fler att delta i upploppen. 

I ett fascistiskt, rasistiskt uttalande den 30 juni beskrev två av polisens fackförbund hur de ”kämpar mot”vilda horder”, och ”skadedjur” och att ”Idag strider polisen som i ett krig. Imorgon kommer vi att vara motståndet, och regeringen måste inse detta.”

ISA Frankrike (Socialistiskt Alternativs systerorganisation) poängterar i ett uttalande att ”det primära våldet är rasistiskt och socioekonomiskt, och härrör från den politik som förts av systemet och idag av Macron. Det är den politiken som stimulerar ilska och dess uttrycksformer, och därför också eggar på våldet från vissa som revolterar. För det andra kommer våldet från ordningsmakten: ett rasistiskt polisvåld. Allt detta stimulerar också våldet i bostadsområdena” och tillägger att:

”I slutändan försvagar all denna förstörelse, bränder och plundring protesterna. Det är genom styrka i antal och enighet i hela arbetarklassens och ungdomens kamp som vi kommer att kunna tillkämpa oss verkliga lösningar”.

ISA uppmanar till gemensam kamp mot kapitalism och rasism, och att  ilskan på gatorna måste kanaliseras till organisering i bostadsområdena och arbetsplatserna.

ISA Frankrikes uttalande på engelska och franska här.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!