Polisrazzia på order av USA

2006-07-28 16:39:42
Det har nu framkommit tydligare bevis för att påtryckningar från Hollywood och Vita huset låg bakom razzian mot The Pirate Bay den 31 maj.

Under vintern hotade USA:s regering att svartlista Sverige inom ramen för WTO om inte Sverige tar itu med fildelarsajter.
Detta hot har bekräftats av både amerikanska ambassaden i Stockholm och justitieminister Tomas Bodström.
Den 22 mars skickade Hollywoods lobbyorganisation MPA ett brev till justitieminister Tomas Bodströms närmaste man, statssekreterare Dan Eliasson. Där krävde MPA:s ordförande att svenska regeringen skulle slå till mot The Pirate Bay.

Hollywoodlobby

Den 7 april kallades åklagaren Håkan Roswall till justitiedepartementet där två tjänstemän närstående Dan Eliasson förklarar för Roswall vad som egentligen står på spel.
Tjänstemännen visste om att Roswall utredde The Pirate Bay, men gav honom – påstås det – tydliga instruktioner att han inte fick uppfatta mötet som en påtryckning. Men en och en halv månad senare beordrade Roswall razzian mot The Pirate Bay – trots att han tidigare utrett möjligheterna och kommit fram till att det inte går med bara misstanke om medhjälp till upphovsrättsbrott, utan att först bevisa ett huvudbrott.
140 av de 186 servrar som beslagtogs har ännu inte lämnats tillbaka, däribland Piratbyråns. Trots att polisen meddelat att de gått igenom servern och inte hittat något olagligt vägrar åklagaren Roswall lämna tillbaka den, utan kan hålla den ända till december.
Det kan inte ses som något annat än en ren sabotageaktion mot opinionsbildningssajten.

Rättvisepartiet Socialisterna kräver:
• Lämna omedelbart tillbaka och återställ allt beslagtaget material.
• Inga åtal. Ersätt alla drabbade.
• Försvara yttrandefrihet och mångfald.

Erik Dalén

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!