Politiker-jippo för kamerorna, inte Jordbro, samlade inga

”Fantastisk uppslutning”, tyckte politikerna när det var becksvart och i princip folktomt (Foto: Goran Baban).

av RS Haninge // Artikel i Offensiv

Haninge kommun, partierna i kommunfullmäktige och fastighetsbolagen höll ”en samlande manifestation mot våldet och dess orsaker” i Jordbro på fredag kväll den 26 november inför den folktomma Hagalundsparken.

Det hela uppfattades precis som det var – ett jippo för kameratid åt politikerna, inte för trygghet eller för jordbroborna.
– Politikerna verkar inte ens vilja ha nån från Jordbro där. De valde den sämsta dagen och tiden, en fredag kväll då arbetande och småbarnsföräldrar är som tröttast. Två dagar innan manifestationen fanns det fortfarande inga affischer uppe. Och föreningslivet verkade de helt ha struntat i, konstaterar Robert Bielecki, aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna Jordbro och kampanj för trygghetsåtgärder och upprustning.
Föreningar bjöds pliktskyldigt in med tre dagars varsel (!), vilket alla förstår är för kort tid för att komma ut med information till medlemmar, med ett färdigt program fyllt med politikertalare som inte ens bor i området istället för lokalt aktiva i trygghetsfrågor. ”Det är väldigt oseriöst”, kommenterade en av ungdomsledarna för Jordbros största ungdomsverksamhet med hundratals aktiva.

På talarlistan återfanns politiker som i högsta grad är ansvariga för den ökade otryggheten:
Kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande, som under två mandatperioder rivit ned det mesta i jordbro: Jordbrogården för funktionsvarierade unga, ungdomsverksamheten Porten, Jordbro kultur- och föreningshus, familjecentralen med öppna förskolan och BVC.
Äldrenämndens kristdemokratiska ordförande, vars 12-timmarspass i äldreomsorgen har lett till att barn till anställda som är ensamstående lämnas själva allt fler helger och kvällar.
Bostadsbolaget Hembla höll också låda – ni vet bolaget som till och med FN har brännmärkt – som chockhöjer hyrorna, vräker barnfamiljer och plockar ut mångmiljardvinster medan den yttre bostadsmiljön förfaller.

En av de första talarna var en politiker från Sverigedemokraterna som förra året deltog i en protest mot bygget av bostäder i Vendelsö som urartade i upplopp, sabotage och hot mot personal.
Ett parti som har fått två av sina politiker häktade för mord på kort tid kanske inte ska mässa för andra om trygghet. Med alla oräkneliga fall av rasism, sexism, våldsdåd och samröre med nazistgrupper är de ett lika stort problem som de kriminella gängen. 
Vi ställer oss också frågande till hur Vänsterpartiet har resonerat, som stod på samma scen som nedskärningspolitikerna och Sverigedemokraterna. 
Jordbro behöver inte jippon uppifrån, utan verkliga trygghetsåtgärder. Politikerna kan börja med att bygga tillbaka allt det de har rivit.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!