”Politisk misshandel av Husbybarn”

2008-03-12 10:56:31
Ett särskilt ungdomsforum på fredag kväll den 16 maj blir upptakt till Järva Sociala Forum i Husby träff den 16-17 maj. Samtidigt som politikerna bakom Järvalyftet talar vackert om vikten av utbildning och trygghet, fattar de beslut som innebär en politisk misshandel av områdets barn och ungdomar.

Det välbesökta planeringsmötet upprördes starkt över rapporterna om hur de beslutade nedläggningarna i sommar av både Dalhagsskolan och Unga Örnars närbelägna mellanstadieverksamhet i Gula gården drabbar Husbys barn i deras känsligaste ålder.

Lämnas vind för våg

Nagat Abubaker från föräldrarådet vid Dalhagsskolan berättade om hur låg- och mellanstadiebarnen och deras föräldrar lämnats vind för våg efter nedläggningsbeslutet i november.
– Barnen mår fruktansvärt dåligt och flera har redan flyttats till andra skolor av sina föräldrar. En del 8-9-åringar får nu åka tunnelbana ensamma till skolor vid Fridhemsplan och i Hallonbergen.
Föräldrarna har rekommenderats att göra första- och andrahandsval mellan tre till fyra skolor, men vet i många fall varken ut eller in om var, hur och vilken skola de ska välja. Till saken hör att alla barn inte ryms i de två närmast belägna skolorna i Husby och Akalla.

Uppmanas kolla hemsidor

– Det har inte varit någon information om skolorna över huvud taget. Och föräldrarna, som ofta har stora språksvårigheter, uppmanas bara att själva kolla skolornas hemsidor, säger Nagat Abubaker, som också informerade om att föräldrarna har överklagat nedläggningsbeslutet till länsrätten.
Ylva Lindblad, föreståndare på Unga Örnars fritidsgård på Nidarosgatan, berättade om hur många av Dalhagsskolans barn drabbas dubbelt när även Gula gården läggs ned.
– Ett stort antal barn som inte går i stadsdelens skolor kommer ingenstans ha att ta vägen. Då förlorar de också sitt behov av vuxenstöd, hjälp med läxor, mellanmål och så vidare. Det slår fruktansvärt mot Dalhagsbarnen, som säkert i många fall kommer att dra till Kista galleria i stället.
Oron för konsekvenserna delas också av både fältare, närpolisen och företagarna i Kista galleria.
Det här är en utveckling som föräldrar, personal och barn på Gula gården inte finner sig i. En namninsamling har påbörjats, och på kvällen den 1 april genomförs en utfrågning av politiker i Husby träff.
Även KFUM-gårdens verksamhet för de yngre barnen i Kista läggs ned, samtidigt som Centrumgården för 14-16-åringar flyttas ut dit från Ärfvingeskolans lokaler.
Ylva Nilsson befarar att många av de äldre barnen knappast vill gå till samma ställe som ”småglina”, och vice versa.
Även Ungdomens hus i Rinkeby avvecklas.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!