Polska abortkampen: ”Slaget förlorat, men kriget långt ifrån över”

Protesterna och kampen har fått sig en knäck, men kommer oundvikligen komma tillbaka. Vreden har inte bedarrat (Foto: AntoniusWiki / CC BY-SA 4.0).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Den polska aborträttskampen fick sig en rejäl knäck när det polska högerstyret utlyste att det kritiserade lagförslaget som skulle inskränka aborträtten än mer i landet skulle införas i början av februari. 

Kvinnokampen i Polen har de senaste åren framför allt handlat om att försvara den begränsade aborträtten man har haft och vinna fullständiga reproduktiva rättigheter och rätten till sin egen kropp. 
Senast i höstas exploderade hela landet i enorma massdemonstrationer som samlade hundratusentals, vilket fick regeringspartiet PiS (Lag och rättvisa) att backa från att genomföra förslaget.
Internationellt genomfördes även stora solidaritetsprotester, bland annat i Stockholm där över 500 trotsade restriktionerna och covid-19 för att visa sin solidaritet med kampen genom att samlas utanför den polska ambassaden. 

Men nu har ytterligare inskränkningar på aborträtten blivit lag. Innan det drevs igenom kunde man bara genomföra abort om det fanns svåra och oåterkalleliga fosterskador, graviditet som följd av incest eller våldtäkt, samt om mammans liv är i fara.
Nu har man tagit bort möjligheten till abort om det finns svåra och oåterkalleliga fosterskador; 98 procent av alla lagligt utförda aborter ifjol genomfördes på grund av det skälet. Nu kommer kvinnor istället tvingas riskera sin hälsa och sina liv genom illegala aborter eller utomlandsaborter, vilket långt ifrån alla har råd med.
Direkt efter att PiS annonserade att de ämnar genomföra lagändringen tog sig på nytt tiotusentals, hundratusentals, i hela landet ut i massiva protester. Och det är inte så konstigt, eftersom en stor majoritet av befolkningen är emot inskränkta aborträttigheter; 69 procent är för laglig abort. Men katolska kyrkan har stor makt, och de är starkt emot kvinnors rättigheter överlag och kvinnornas rätt till sina egna kroppar i synnerhet.

Rättvisepartiet Socialisternas systerparti i Polen, Alternatywa Socjalistyczna, har deltagit i alla demonstrationer och fört fram behovet av socialistisk feminism i kvinnokampsrörelsen. ”Slaget är förlorat, men kriget är långt ifrån över”, hälsar de oss.
Attackerna mot aborträtten i Polen visar att inga reformer eller rättigheter under detta system är garanterade. De kan när som helst tas bort när den härskande klassen ser en möjlighet till det. Även här i Norden kan attacker mot aborträtten när som helst komma; i Norge 2019 röstade Stortinget för en begränsning av aborträtten, trots massiva protester underifrån. 
Men reformer kan också försvaras eller vinnas av massiv tryck och kamp underifrån.
Aborträttskampen i Argentina visar vad som är möjligt, där den mäktiga kvinnokampsrörelsen till sist vann en kraftigt utökad aborträtt i januari i år. 
Samma i Irland under 2018, där RS systerparti Socialist Party och kvinnokampsnätverket ROSA spelade en avgörande roll i att driva igenom rätten till abort i det landet. Båda dessa länder har likt Polen ett starkt inflytande av den katolska kyrkan.

För att vinna reformer krävs revolutionär kamp, vilket exemplen Argentina och Irland visar. Den kampen kommer att vinna även i Polen, om inte idag så i framtiden. Den ilska som väckts kommer inte att sakta vaggas till sömn, utan med vrede slå tillbaka mot den polska kvinnohatarhögern.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!