Posten höjer priset för de som råkar bor i glesbygden

När tjänster som post drivs utifrån vinstintressen blir vanligt folk förlorarna (Foto: Postnord).

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

I och med att posten konkurrensutsattes skulle posten gå med vinst. Den betraktas inte längre som ett rent serviceföretag. Den 2 maj införs ett pristillägg för små paket som delas ut i glesbygd. Anledningen sägs enligt Postnord vara att det är få paket som delas ut där och därmed blir varje paket dyrare att dela ut.

Den nu aviserade förändringen innebär att det blir 1,5 kronor dyrare att skicka små paket till ca 2 500 postnummer. Postnord anser att det inte är någon gigantisk höjning och att det inte är så många hushåll som berörs.
2 500 postnummer, hur många hushåll finns inom varje postnummerområde? Det varierar, men det kan kanske vara i snitt 200. Det blir i så fall runt en halv miljon hushåll.

De flesta hushåll består av mer än en person. Det betyder att antalet berörda svenskar kan vara runt en miljon. Det är allt från pensionärer till småföretagare. För Postnords ledning är det bara siffror. För oss som berörs är det bara ytterligare ett exempel på att vi inte räknas lika mycket som de som bor i mer tätbefolkade delar av landet. Det är bara besvärligt att ha med oss att göra.
Långa avstånd och inte så mycket folk. När allt ska vara lönsamt är vi inte lönsamma. Sverige är ett stort land med relativt liten befolkning. Det ställer krav på den offentliga servicen, dit postutdelningen ska räknas. Postnords ledning anser inte att den aviserade förändringen innebär någon större olägenhet.

År 1855 infördes enhetsporto. Det sågs som något positivt. Nu tar Postnord ett litet steg tillbaka genom att återinföra differentierade taxor beroende på mottagarens bostadsort.
Kan någon svara på varför någon som bor i Gäddede vid norska gränsen ska betala mer för att få ett litet paket levererat än någon som bor i Täby? Det är ett steg tillbaka i utvecklingen. Vi ska inte gå bakåt. Behåll enhetstaxan på små paket

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!