Poststrejk i Storbritannien

2009-10-23 16:51:24
120 000 postanställda i Storbritannien är ute i en 48-timmars strejk mot privatiseringar och för bättre arbetsvillkor och löner. Strejken handlar därmed om postens framtid.

Offensivs systertidning The Socialist rapporterar om bakgrunden:

Royal Mails direktörer har förklarat krig mot de postanställda och deras fackförening, CWU (Communication Workers Union). De har bestämt sig för att erbjuda sämre service till allmänheten och lägga på de postanställda oacceptabla arbetsbördor och villkor.

Den högavlönade direktören för Royal Mail, Adam Crozier, sa vid den förra landsomfattande poststrejken att hans mål var att "se till att att betala timmar utnyttjas". Detta visade sig betyda att han och hans meddirektörer ska bestämma exakt hur och när arbetarna ska jobba och i vilken takt, utan "inblandning" från facket och dess aktivister.

Detta var ett program för obegränsad rätt för "ledningen att leda", även där arbetsbördan tidigare avgjorts genom gemensamma överenskommelser med facket och genom "vana och praxis" på arbetsplatserna, särskilt på sorteringscentren och utdelningskontoren. Detta ska bort, enligt direktörerna.

Överenskommelsen som avslutade strejken 2007 ansågs av många aktivister i facket som genomgående otillfredsställande. Det innehöll att pilotstudier skulle göras i vissa områden om hur direktörernas idéer skulle fungera i praktiken. Sedan dess har direktörerna satt båten i sjön och tagit allt mer kontroll (av många arbetare ansett som en bestraffningstaktik), inte bara i pilotområdena utan över hela fältet.

Resultatet har varit ett ökat antal lokala strejk över hela landet, och nu har CWU-ledningen tvingats organisera en landsomfattande strejk som ett svar på fackmedlemmarnas ilska och tryck.

The Socialist för fram följande krav:

– En serie strejker fram till jul och efter om nödvändigt

– CWU måste begära stöd från hela fackföreningsrörelsen om Royal Mail försöker knäcka strejken med strejkbrytare.

– Inga fler "moderniseringavtal" – sluta attackerna en gång för alla

– Försvara alla jobb

– Nej till ökad arbetsbörda

– Försvara facket,. försvara de förtroendevalda

– "Ta hem" alla tidigare privatserade arbetsuppgifter

– Kämpa för enad kamp från alla offentliga fack för att försvara försvara offentlig service

Läs mer på:
http://www.socialistparty.org.uk/main/Home

 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!