Pride är till för folket, inte företagen

Pride är en protest! Foto: Natalia Medina.

Av Jonatan Hellstrand // Artikel i Offensiv

Pridesäsongen startar upp igen och med det kommer kommersialiseringen av hbtq+-personers identitet. De visar sig allierade genom regnbågsprodukter, men går aldrig längre än det. Kom ihåg att de inte skulle bry sig om oss om vi inte var en målgrupp.

År 1944 avkriminaliserades homosexualitet, efter det avskaffades homosexualitet som en sjukdomsdiagnos 1976. Sverige var först med att låta transpersoner ändra sitt juridiska kön 1972, men det tog fram till 2009 att avskaffa ”transvestism” som psykiatrisk diagnos och 4 år till för att ta bort kravet på sterilisering i samband med byte av juridiskt kön.

På RFSL:s sida skriver Lars Jonsson (Historia, 2023-9-29) “Avkriminaliseringen ledde inte till att acceptansen för homosexuella ökade; homosexualitet ansågs fortfarande skadligt och omoraliskt”, vilket är viktigt att hålla i åtanke. En vunnen strid är inte hela kriget och kampen pågår fortfarande. Det är i oppositionens intresse att urvattna denna kamp och peka ut dessa små vinster som tillräckliga när de inte egentligen är det.

Låt oss inte ta denna uppmärksamhet för given. Än är vi inte jämställda inför samhället och än finns det strider att utkämpa inom lagen, vården, jobbet, skolan och internationellt. Vi måste stå enade för att inte bara avskaffa systemet som lägger företagen över folket, utan helt ställa om till ett system som lägger folket över företagen. Därför säger jag att Pride är för folket, inte företag!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!