Pride är tillbaka – nej till pinkwashing

Pride måste åter bli till en revolt och en enad rörelse mot samhällets orättvisor. Foto: Offensiv

På lördag, den 6 augusti, är det dags för Prideparad i Stockholm igen, en av landets största manifestationer. Inför valet i höst finns flera hot mot rättigheter för hbtq+-personer.

Pride är en festival och ett firande, men framför allt ett viktigt tillfälle att diskutera kamp och politik. I många länder genomför högerpartier och populister försämringar för kvinnor och hbtq+-personer. De tongivande domarna i Högsta domstolen i USA har sagt att efter upphävandet av Roe vs Wade (rätten till abort) siktar de på att ta bort rätten till samkönade äktenskap, förbjuda sexuellt umgänge mellan samkönade samt förbjuda preventivmedel.
Inom vissa svenska högerpartier, KD och SD, finns en opinion att följa i spåren av USA.
I Sverige finns också kyrkor och organisationer som brukar ”omvändelseterapi”. Transpersoners rätt till vård är en viktig fråga att kämpa för idag. Detsamma gäller hotet om utvisningar av hbtq+-flyktingar. Behovet av gemensam kamp för hbtq+-rättigheter och socialistisk feminism är stort.

De steg framåt som tagits är alla ett resultat av kamp, av rörelser som utmanat politiker och konservativa opinioner med demonstrationer, blockader och ockupationer.
De många storföretag som brer ut sig på Pride är inga verkliga allierade för att kräva förbättringar. Det handlar om ”pinkwashing”, att framställa sig som progressiva för att fortsätta göra stora vinster. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!