Pride ska vara en protest!

Foto: Natalia Medina.

av Offensivs redaktion // artikel i Offensiv

Stockholm Pride fyller 25 år i en tid där homofobi och transfobi vädrar morgonluft. Sverigedemokraternas förbud mot prideflaggor och hets mot sagostunder med dragqueens är tecken på att dessa vindar nu också ökar i Sverige.

Pride behöver bli protester igen och varna för de politiska trender som hotar hbtq+-personer och rättigheter. De stora Prideparaderna och spridningen av pride till allt fler orter har pressat tillbaka den konservativa högern. Reaktionära lagar har skrotats och steg framåt som samkönade äktenskap har införts. Lagen om hets mot folkgrupp täcker nu även sexuell läggning. 

Men med högerpolitiker som Trump, Bolsonaro, Erdoğan med flera har den homofoba högern fått nytt självförtroende. Det gäller även i Sverige.

Homofobin har internationella nätverk, där högerkrafter i USA finansierar lobbyn som pressat fram lagar som hotet om dödsstraff för hbtq+-personer i Uganda. I USA driver samma lobby lagförslag mot transrättigheter och mot rätten till abort.

Kampanjer mot hbtq+-personer har det senaste året särskilt riktats mot transpersoner, med hundratals lagförslag enbart i USA. I Sverige har SD drivit kampanj mot dragqueens. Attackerna ska ses som början på attacker mot fler.

Hetsen uppmuntrar till våld. För ett år sedan dödades två personer av en beväpnad högerextremist i samband med Oslo Pride. Bakom terrordådet finns en stärkt högeropinion: “Ett år efter skotten som dödade två personer under Pride-veckan i Oslo ökar hatet mot HBTQ-miljön”, rapporterade Sveriges Radio i slutet av juni.

Efter en tid när nästan alla politiker verkade vara feminister och Pridedeltagare har det vänt. Samma sak med solidaritet med flyktingar och medvetenhet om klimathotet. De som under tid låg lågt med sin rasism stärks nu av att de fått en regering som siktar på att utvisa fler och stoppa alla flyktingar. I samma anda ingår Natoanslutningen och den massiva upprustningen av militären.

Pride har samtidigt utvecklats allt mer i kommersiell riktning, med sponsring från kapital och storföretag, samt aktivt deltagande av polis, militär och Migrationsverket, som utvisar hbtq+-flyktingar. Bankerna Nordea, Swedbank och Handelsbanken har prominenta platser som samarbetspartners till Pride under tiden som de parasiterar på bostadslån och ökade räntor. Deras roll dämpar utan tvekan den proteststämning som behövs på Pride.

I Pride House arrangeras under veckan seminarier, till exempel om hur homosexuella förföljdes under andra världskriget och mot sexuella trakasserier på arbetsplatserna. Men här finns också möten arrangerade av militären och kyrkan. 

Pride behöver visa upp stolthet och fira tidigare framgångar, men samtidigt förbereda för att försvara sig mot attacker och för att driva igenom nya reformer. Pride ska vara en protest!

Stoppa utvisningar av hbtq+-flyktingar

Aldrig tidigare har så många människor tvingats fly från sina hem på grund av krig, diktaturer, miljökatastrofer och förföljelse. 2022 passerade antalet flyktingar 100 miljoner.

Sedan 2016 driver den svenska staten en flyktingpolitik som ska vara den hårdaste inom EU. Flyktingar ska stoppas vid gränsen och de som får sin asylrätt prövad ska oftast få nej och sedan utvisas. Nya flyktingfängelser ska inrättas.

Denna politik trappas upp av den blåbruna regeringens Tidöavtal, där Sverigedemokraterna sätter tonen. 

Under valrörelsen förra året var ett av SD:s många utspel att hbtq+-flyktingar fejkar. SD påstod att de har “blivit” bögar eller lesbiska för att få stanna i Sverige, och därför ska utvisas.

Ett känt fall är den homosexuelle kurden Znar Mehmet Bozkurt, som levt i Sverige sedan 2014 och bott med sin make. Han greps för utvisning till Turkiet, där han varit aktiv i vänsterpartiet HDP. Efter en stor kampanj till hans försvar släpptes han ur förvaret i höstas, men han fick bara 10 månaders tillfälligt uppehållstillstånd och riskerar fortfarande utvisning.

Nyligen uppmärksammade flera media hotet om utvisning av Richard Mugonza till Uganda, ett land som har en av världens värsta lagar mot hbtq+-personer, inklusive risken för dödsstraff. Flyktingar från Ryssland och Iran har också fått nej.

Utvisningarna måste stoppas. Det behövs en rörelse mot utvisningar och för rätten till asyl, som idag i praktiken inte längre existerar. 

Foto: Natalia Medina.

Vinst ur handel med kroppar.

Nordic Surrogacy och Tammaz är två vinstdrivande företag som handlar med barn och kvinnors kroppar. Surrogatmödraskap för vinst har nyligen återupptagits i krigets Ukraina.

Kvinnor som skriver kontrakt med Nordic Surrogacy har inte rätt att avbryta graviditeten och om de gör abort kan de riskera skadestånd. Det berättade debattören Kalle Holmqvist i Aftonbladet i början av maj. Kontraktet betraktades som ett kommersiellt avtal. Efter avslöjandet togs texten om detta bort från Nordic Surrogacys hemsida.

Surrogatindustrins kontrakt är inte tillåtna i Sverige. Företagen skriver därför kontrakt med kvinnor i Ukraina, Colombia, Georgien och även USA. Industrin är också mycket stor i Indien. 

Krig och ekonomiska kriser öppnar för denna handel. Kvinnorna utsätts för stora medicinska risker, liksom för den psykiska pressen att vara havande och föda ett barn som sedan lämnas bort. De reduceras till ett redskap.

Surrogatbolagen har en stor propagandaapparat. ”Nordic Surrogacy nästlade sig in på World Pride i Malmö 2021, på Stockholm Pride och Köpenhamn Pride 2022 och dyker säkert upp i år igen. Surrogatindustrin skriver debattartiklar, sponsrar evenemang och köper riktade annonser”, skriver Kalle Holmqvist i debattartikeln. Även Tammuz har haft tält inne på Pride Park i Stockholm.

Socialistiskt Alternativ står för htbq+-personers rätt att få barn, men inte till priset av handel med barn och kvinnor. Vi har deltagit i protester mot Tammuz och de vinstdrivande bolagens lansering i Sverige och internationellt. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!