Pridekampen i USA: ”Arbetare och unga letar efter ett alternativ”

”Rörelsen för queerkamp måste knyta an till den bredare arbetarklassens kamp, mot transfobi, sexism, rasism, främlingsfientlighet med mera, och gå på offensiven mot roten – kapitalismen”, berättar Leah Stevens (Foto: Erik Huber).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

I kölvattnet av de växande attackerna mot hbtq+-rättigheter i USA gör Socialist Alternative (ISA i USA) allt för att mobilisera och organisera protester och motstånd under juni, Pridemånaden. Offensiv har pratat med Leah Stevens, en av Socialist Alternatives organisatörer för Pridemotståndet, baserad i Pittsburgh, som just har haft ett mycket framgångsrikt ingripande under Pittsburgh Pride.

Varför är det så många attacker mot hbtq+-personer i USA just nu? Från politikerna med sina repressiva lagförslag, etc? Och hur ser dessa attacker ut?
– Det är ett par saker som händer just nu. Förra sommaren på Pride pratade vi med folk om hur aborträtten riskerades att upphävas – som skedde några veckor senare – och hur det lämnade en enorm öppning för ytterligare attacker från högern mot kvinnor och hbtq+-personer.
– Det är ingen överraskning att dessa attacker har eskalerat, och högern har historiskt sett alltid kunnat bygga sin bas genom att piska upp rasism, xenofobi, sexism och i detta fall transfobi. Just nu är det genom att underblåsa ett kulturkrig mot transpersoner för att konsolidera sin bas och splittra arbetarklassen för att distrahera från större frågor i samhället och de många kapitalistiska kriser vi står inför: inflation, låga löner, krig, skuldtakskrisen med mera, frågor som Demokraterna inte har några svar på.
– Kapitalismen behöver syndabockar och splittringar inom arbetarklassen, men extremhögern piskar upp nationalism, ”traditionella” amerikanska värderingar, kristen fundamentalism och så vidare till en annan nivå.
– Slutligen finns det ett enormt tomrum på vänsterkanten just nu. För tre år sedan såg vi 20 miljoner ute på gatorna under George Floyd-revolten, men det ledde inte till några konkreta segrar. Det och upphävandet av Roe v Wade (aborträtten) var ett enormt slag mot arbetare och de mest förtryckta. Medan vänstern har misslyckats med att organisera sig och peka på en väg framåt har högern blivit allt mer organiserad och konsoliderar sin bas.
– Det har varit en upptrappning av attacker, som sportförbud, förbud mot dragartister, attacker mot könsbekräftande behandling, ”Don’t say gay”-lagar och en ny farlig lag i Florida som tillåter läkare att vägra behandling till vem som helst utan anledning.

Jag vet att det har varit protester mot antitranstalare på Pittsburgh University som vi har hjälpt till att organisera – kan du berätta om det?
– Turning Point USA, som är en högerextrem ungdomsgrupp på campus, bjöd in dessa talare. En av dem var Riley Gaines som har pratat om varför transkvinnor inte borde få delta i sport. En annan var Michael Knowles, som nyligen uppmanade till en ”fullständig utrotning av transgenderism”.
– Detta väckte naturligtvis stor upprördhet bland studenter och personal, och det fanns en vilja till att stoppa dessa från att komma till campus. Möten startades för att diskutera vilka slags aktioner som skulle behövas, och några av våra medlemmar som är studenter och anställda anslöt till diskussionerna kring vilka slags krav som behövs för att inte bara stoppa dessa talare, utan för att bredda kampen bortom universiteten.
– En del av vår roll var att argumentera för viktiga ekonomiska krav, eftersom saker som låga löner och rätten till bostad oproportionerligt drabbar transpersoner, och att transpersoner måste kopplas samman med arbetarklassens bredare kamp.
– Det var stora protester utanför dessa evenemang. Det är viktigt att understryka att studenterna lyckades fylla frågestunden med Riley Gaines, så inte en enda av hans supportrar fick komma till tals och evenemanget avslutades abrupt.
– Även om de inte lyckades stoppa Knowles fick studenterna självförtroende kring vad som behövs framöver, som att bygga demokratiska strukturer och organisera mer aktioner, och de planerar nu att göra en sit-in vid det offentliga styrelsemötet denna månad och fortsätta organisera sig under hösten.

Socialist Alternative i marschen, med slagkraftiga plakat. ”Vi hade ett dynamiskt och politiserat block i marschen, i kontrast till företagens avdelningar”, berättar Leah (Foto: Erik Huber).

Varför är Pridemånaden så viktig i det här sammanhanget? Vilka krav ställer vi?
– Det finns en enorm möjlighet att träffa unga och arbetare som vill slå tillbaka mot dessa attacker, men som inte vet var de ska leta. Så vi ingrep i det näringslivsdominerade Pride i Pittsburgh, som i år hade titeln ”Pride Revolution: Ingen rädsla”. Men vi vet naturligtvis att detta är långt ifrån en revolution, med en parad som innehåller banker, NGO:er, Demokraterna, och så vidare.
– Många vänstergrupper kommer inte till evenemang som detta på grund av dess korporativa karaktär, men vi anser att detta är ett misstag. Även om det främst är en avpolitiserad och festlig stämning är det fortfarande där det finns tusentals och åter tusentals arbetare och ungdomar som har hört om attackerna på campus, är arga över attackerna mot transpersoner över hela landet och som letar efter ett alternativ till ”regnbågskapitalism”.
– Vi hade ett dynamiskt och politiserat block i marschen, i kontrast till näringslivets/företagens block, med banderoller som det bland annat stod ”Deras domstolar kommer inte att rädda oss! Protestera, walk­outs, ockupera, strejka! Kämpa för hbtq+-rättigheter!” och ”Bygg en socialistisk feministisk rörelse!”.
– Socialist Alternative kommer att ingripa i Prideprotester över hela landet under hela juni med vårt socialistiska program och tillvägagångssätt för att vinna över de bästa skikten för att bli en del av kampen. De krav som vi ställer är:
• Kamp mot antitranslagstiftning. Arbetarrörelsen bör organisera en kamp för att se till att dessa förtryckande lagar inte följs.
• Fulla juridiska rättigheter för trans- och queerpersoner, inklusive rätten till självidentifikation.
• En massrörelse mot den reaktionära högern i samma skala som på 60- och 70-talen när Roe vann första gången.
• Gratis, säker och laglig abort.
• Allmän barnomsorg och sjukvård för alla, inklusive kostnadsfri reproduktiv och könsbekräftande vård.

Hur var stämningen under Pride i Pittsburgh?
– Jag skulle säga att trots den enorma uppvisningen av regnbågskapitalism som fanns var det många som drog slutsatsen när vi frågade människor ”Varför tror du att dessa attacker sker nu?” att det är för att distrahera från de större frågorna i samhället. Och när vi frågade ”Vad har Demokraterna gjort för att försvara mot dessa attacker?” sa nästan alla vi pratade med ”Ingenting”.
– Detta skiljer sig från förra året; när vi frågade ”Vad behöver vi göra?” när aborträtten skulle tas bort svarade de flesta ”Rösta!”, och sedan dinglade Demokraterna äckligt sin röst över våra huvuden i utbyte mot aborträttigheter. Men fler och fler ser igenom denna fasad nu, och är mycket öppna för tanken på att slå tillbaka genom strejker, ockupationer, walkouts – och uppmaningar till ett nytt parti.
– Folk blev särskilt entusiastiska när jag pekade på hur en av våra gymnasieelever i Philadelphia nyligen ledde en walkout med över 200 elever som krävde ett slut på dessa antitranslagar, allmän sjukvård för alla inklusive könsbekräftande vård, och även att Pennsylvania görs till en fristat för transpersoner.
– Det är både heroiskt och tragiskt att de enda som leder kampen i USA just nu är gymnasieelever. Det är logiskt, eftersom gymnasieelever drabbas hårt av kapitalismens kriser just nu. Många har upplevt nedstängning i och med pandemin, det har skett en ökning av skolskjutningar, och det finns en enorm psykisk ohälsokris – en nyligen genomförd studie visade att en av tre tonårstjejer allvarligt har övervägt att begå självmord. Dessutom identifierar sig en av fem Gen Z:are som hbtq+, så dessa queerfrågor är verkligen viktiga för ungdomar.

Allt fler är öppna för tanken på att slå tillbaka genom strejker, ockupationer, walkouts – och uppmaningar till ett nytt parti.

Vad är perspektivet framåt? Finns det en växande stämning av motstånd bland ungdomar och arbetare, eller är det snarare en ”luften går ur”-effekt?
– Just nu finns det en motsättning: allt fler tappar förtroendet för vår regering och rättssystemet, men samtidigt ifrågasätter många ungdomar om protester fortfarande fungerar som ett sätt att förändra samhället, på grund av George Floyd-revoltens tillkortakommanden.
– Vi ser att stödet för fackföreningar är rekordhögt, det högsta på över 70 år, och vi ser början på en pånyttfödelse av arbetarrörelsen i USA. Vi anser att det är viktigt att koppla samman arbetarnas kamp med studentrörelsen för att bygga den kamp vi behöver för att inte bara stoppa attackerna mot queerpersoner, utan attackerna mot arbetarklassen som helhet, som attackerna mot transpersoner verkligen representerar. Det var därför en av våra paroller för Pride var ”Studenter, föräldrar, lärare, sjuksköterskor – förena er för att försvara transpersoners rättigheter”.

Vad behövs i slutändan för hbtq+-frigörelse, och hur tar vi oss dit?
– Rörelsen för queerkamp måste knyta an till den bredare arbetarklassens kamp, mot transfobi, sexism, rasism, främlingsfientlighet med mera, och gå på offensiven mot roten till alla dessa frågor, som är kapitalismen.
– Vi måste återuppbygga vänsterns arbetarorganisationer, som de vi såg på 1960- och 70-talen, den typ av organisationer som kan vinna stora segrar för arbetarklassen på global skala. Vi behöver ett nytt parti med ett arbetarklassprogram som kan föra en kamp både på en politisk och ekonomisk nivå.
– Striderna på 1960- och 70-talen handlade inte bara om att kämpa för kvinnors rättigheter och rättigheter för svarta människor, utan också om att motsätta sig imperialism, kolonialism och åtstramningar, och kämpa för ett bättre samhälle som helhet. För oss och för arbetarklassen innebär det att kämpa för socialism.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!