Primärvalet är nu en tvekamp mellan elitens Biden och gräsrötternas Sanders

Sanders måste mobilisera en mäktig gräsrotsrörelse för att kunna besegra etablissemanget som enats bakom Joe Biden. Foto: Gage Skidmore (Create commons 2.0)

Av Offensivs redaktion

Från och med nu är Demokraternas primärval en kamp mellan etablissemangets och topparnas Joe Biden och den gräsrotsrörelse som bär upp Bernie Sanders valkampanj. Utgången av primärvalet kan mycket
väl också avgöra presidentvalet i november. Bernie Sanders har största
chans att besegra Trump, men inför ”supertisdagens” primärval blev det
glasklart: ”Demokraternas ledning har ett större fokus på att rasera
Sanders popularitet och stöd än att besegra den sittande presidenten”
(Michael Moore den 3 mars).

Inför “supertisdagen” den 3 mars hade Demokraternas etablissemang
intensifierat sin kampanj för att stoppa Bernie Sanders från att bli vald till partiets presidentkandidat. Bara dagarna innan hade de båda kandidaterna Tom Steyer och Pete Buttigieg hoppat av primärvalet och kvällen innan meddelade Amy Klobuchar att även hon hoppar av. De två sistnämnda gav också omedelbart efter avhoppen sitt stöd till Joe Bidens kandidatur.

Även andra kända representanter från Demokraterna, som Beto O’Rourke från Texas som tidigt hoppade av primärvalet, gav strax innan supertisdagen sitt stöd till Joe Biden. Demokraternas hela maskineri
tillsammans med sina vänner i företagarvärlden mobiliserades för att inte minst mobilisera äldre väljare till valurnorna och för att stoppa Sanders och blåsa upp Biden. Till det ska läggas att media efter Bidens första vinst i primärvalet i South Carolina den 29 februari (fram till dess hade hans svaga kampanj genererat urusla resultat) började sprida bilden av honom som den enda som kunde besegra Trump.

Samtidigt spenderade bolag och rika miljoner dollar på annonser riktade mot Sanders. Det var ”ett etablissemang som slöt sig för att bevara status quo”, måste även Dagens Nyheters utsände erkänna (DN den 5 mars).

Det i sin tur fick Biden att lyfta och totalt sett vinna ”supertisdagens” primärval.

”I elfte timmen organiserade det demokratiska partiets elit en kupp för att undergräva Sanders politiska revolution”, som Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer) skriver på sin hemsida i en kommentar som tar ett helhetsgrepp om supertisdagens utfall och samtidigt ger en väg framåt, läs mer på:
www.socialistalternative.org/2020/03/04/super-tuesday-aftermath-the-war-is-on-between-the-establishment-and-the-left/

”Efter Bidens seger drar Wall Street en suck av lättnad. Bland börsens aktörer sprider sig känslan att nu har man fått en kandidat som inte bara kan stödjas utan också kan vinna nomineringen”, skrev New York
Times den 4 mars i en kommentar.

Rösträkningen pågår fortfarande och det kan ta dagar innan det kommer ett slutresultat från ”supertisdagens” primärval i 14 delstater – Kalifornien, Texas, North Carolina, Virginia, Massachusetts, Minnesota, Colorado, Tennessee, Alabama, Oklahoma, Arkansas, Utah, Maine, Vermont – samt i Amerikanska Samoa.

Tillsammans fördelar resultatet i de 14 delstaterna 1 357 delegater, mer än en tredjedel av de sammanlagt 3 979 så kallade valbara delegater (utses i primärvalen och är bundna till den kandidat som får dem) som på Demokraternas konvent i juli utser partiets presidentkandidat.

När detta skrivs (den 5 mars) står det klart att Joe Biden vunnit i tio delstater: Texas, North Carolina, Virginia, Massachusetts,
Minnesota, Tennessee, Alabama, Oklahoma, Arkansas, Maine, och Bernie Sanders i fyra: Utah, Vermont, Colorado och den största Kalifornien, där rösterna fortfarande räknas och delegaterna inte har fördelats. Som det nu står har Biden fler delegater än Sanders, men skillnaderna i antal delegater kommer att krympa rejält när Kaliforniens delegater fördelats.

Så primärvalet är långt ifrån avgjort. Men mer än någonsin är det nu
etablissemangets samling bakom Joe Biden, som kan räkna med att få tillgång till en enorm valkassa, bland annat i form av bidrag från mångmiljardären Michael Bloomberg som efter sitt katastrofala misslyckande i “supertisdagens” primärval hoppat av och uttalat sitt stöd till Biden. Bloomberg spenderade närmare 5 miljarder kronor på valannonser och reklam för sin kandidatur på media och på nätet, men lyckades bara vinna en handfull delegater. Det var historiens dyraste
primärvalskampanj och den slutade efter att Bloomberg endast deltagit i ett val – supertisdagens. Nu ger dock Bloomberg både pengar och sin kampanjorganisation till Biden, andra miljardärer och bolag kommer att
göra detsamma.

Inte minst läkemedels- och vårdbolagen välkomnade Bidens framgångar i primärvalen, eftersom de mer än något annat fruktat Sanders krav på en allmän sjukförsäkring och sänkta läkemedelspriser. “Biden har
visserligen kritisera de höga läkemedelspriserna, men det har inte
stoppat honom från att hylla och prisa läkemedelsindustrin” (New York
Times den 4 mars).

Även om Sanders inte vann visade vallokalsundersökningarna ett
kraftigt stöd för de frågor han driver – allmän sjukförsäkring, välfärdssatsningar, avskrivningar av studielånen och mer än hälften av de som deltog i Kaliforniens primärval hade en positiv uppfattning av socialism.

Det kan Sanders ta fasta på i den fortsatta kampanjen som i hög grad måste inriktas på att avslöja Biden som den han är: en maktelitens representant som tjänar Wall Streets intressen. Samtidigt som Sanders behöver bygga sin gräsrotskampanj till att bli oemotsvarad vad gäller valarbetare om han ska kunna besegra det demokratiska partiets etablissemang. Även om Sanders får en majoritet av delegaterna till konventet är det dock inte säkert att han vinner nomineringen. I en eventuell avgörande omröstning är det Demokraternas icke-valda delegater, de så kallade superdelegaterna, 700 till antal och alla från partiets topp, som fäller avgörandet. Därför manar Socialist
Alternative alla Sanders anhängare att åka till konventet i Milwaukee; målet är att en miljon – #Million2Milwaukee, ska sluta upp i juli.

”Supertisdagens utfall” ger många besked, men det absolut viktigaste är det Socialist Alternative konstaterar: ”Vi kan inte vinna den politiska revolution [som Sanders utlovat] med händerna bakbundna. Vad de senaste dagarna tydligast visat är att det demokratiska partiet är storkapitalets [Big Business] verktyg och att det behövs ett nytt parti i detta land, ett parti för det arbetande folket”.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!