Privata bolag profiterar på opålitliga tester

Företag utnyttjar människors rädsla och oro för att tjäna pengar (Foto: CC0).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

I och med att Sverige inte testar vem som helst för varken covid-19 eller antikroppar mot viruset har flera privata vårdaktörer börjat utnyttja situationen för egen vinst. Privatpersoner kan gå till dessa företag och bli testade mot en kostnad, men testerna är inte alls säkra.

Sverige har valt att inte testa hela befolkningen för covid-19, utan man fokuserar på svårt sjuka och vårdpersonal. Det finns flera olika test på marknaden, både för själva sjukdomen och för antikroppar mot viruset som sannolikt skulle innebära immunitet. 
Men de test som finns i Sverige i dagsläget, utöver de som används inom vården, avråds av både Läkemedelsverket, Folkhälsomyndigheten och WHO. Detta för att de inte är tillräckligt precisa, utan lätt kan ge felaktiga eller osäkra svar.
Dessa kommersiella tester erbjuds nu av en mängd privata vårdföretag i Sverige, där de tar upp till flera tusen kronor för ett test. Det är med andra ord ett sätt att tjäna pengar på människors rädsla och desperation. 

Redan har flera av testerna för antikroppar förbjudits av Läkemedelsverket för att de inte är tillförlitliga. 
Dessutom vet man inte ännu med säkerhet att man är immun bara för att man har antikroppar, vilket kan leda till att de som visar på antikroppar utsätter sig själva och även andra för smitta.
Först under maj har svenska forskare kommit med ett test för coronaviruset, något som är en stor bristvara idag och har behövt importeras från andra länder. Det nya testet testar för själva viruset och inte för antikroppar, och kommer först att användas för bland annat vårdpersonal.

När det gäller test för antikroppar har forskare på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) tagit fram en testmetod som just nu provas på vårdpersonal på Danderyds sjukhus för utvärdering. Skulle detta visa sig fungera är det någonting som den svenska vården i framtiden kommer kunna erbjuda.
De test mot både virus och antikroppar som är tillförlitliga bör så snart som möjligt finnas tillgängliga för allmänheten, istället för dyra och osäkra test från vinstdrivande, privata företag. Dessa företag utnyttjar människors rädsla till högsta grad, och borde istället förstatligas så att deras resurser kan användas för allmänhetens väl.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!