Privatiserad kollektivtrafik skapar kaos i Umeå

2008-09-23 13:47:29
Inställda bussturer, uttjänta bussar med blankslitna däck, bristande säkerhet för bussförarna, allt mer stressade förare, med rätta upprörda passagerare m m. Detta är vad en privatiserad kollektivtrafik i Umeå har lett fram till.

Situationen blir allt mer ohållbar, speciellt sedan Swebus tog över busstrafiken. Bussförare berättar om uttjänta bussar med tungjobbade bromsar, trasiga stoppknappar för passagerarna, trasiga blinkers och krånglande dörrar. Det har gått så långt att polisen till och med stoppat ett antal bussar och belagt dem med körförbud på plats!

På grund av alla problem ställs fyra, fem turer in per dag. Människor kommer för sent till jobbet och skolan eller tvingas stå på hållplatsen utan att veta när nästa buss kommer.

Bussförarnas arbetsmiljö har blivit oerhört stressig p g a allt strul. Körtiderna är väldigt snäva och tidtabellen svår att hålla. Men även säkerheten för bussförarna brister. Till exempel uppges larmknappen som ska användas vid rån vara ur funktion, och kommunikationsradion fungerar inte vid vissa ändhållplatser.

Socialdemokraterna privatiserade kollektivtrafiken i Umeå för tre år sedan. I juni 2006 tog  Connex (Veolia) över. Efter en tvist mellan kommunen och Veolia avslutades avtalet. Swebus tog över driften i juni i år och tog då in ett 20-tal äldre bussar från södra Sverige för att klara den första tiden. Till viss del är det dessa gamla bussar som orsakar problemen. Samtidigt ska man ha klart för sig att Swebus är Sveriges största bussbolag med 3500 bussar och en omsättning på över 3 miljarder kronor. De borde ha kunnat ordna bättre bussar. De hade trots allt nästan ett halvår på sig.

En dåligt fungerande kollektivtrafik, med exempelvis inställda turer, är ingen bra metod att öka andelen persontransporter som sker med buss istället för med bil. En privatisering innebär att företagen vill tjäna snabba pengar. Risken är uppenbar att vinstkraven leder till precis det som nu händer i Umeå. Detta avskräcker bilförare från att gå över till buss samtitigt som bussresenärerna ges sämre service. Privatiseringen drar åt fel håll. När det gäller servicenivå och arbetsmiljö i busstrafiken. När det gäller Umeås bidrag i kampen mot den globala uppvärmningen.

Rättvisepartiet Socialisterna anser att busstrafiken ska drivas i kommunal regi.

Jan Hägglund,
Ingrid Eriksson,
Anna Hedlund,

Rättvisepartiet Socialisterna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!