Privatiseringar, corona och fiffel

Bluffbolag gav negativa covid-tester – man analyserade aldrig några provresultat (Foto: Dean Calma / IAEA / Flickr CC).

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

I tider som dessa, när folk börjar få nog av coronarestriktioner, är det inte så svårt för samvetslösa personer att tjäna pengar på att utlova coronatest med snabba svar. Doktorgruppen/provtagning.com är ett sådant företag. Man utlovar svar och ett godkänt reseintyg på sex timmar.

Cirka 100,000 personer ska ha betalat 1,500 kr för ett test och friskintyg att visa upp vid resor från Arlanda. Polisen misstänker att proverna aldrig analyserades, därav inga positiva provresultat. Anställda på företaget har reagerat på att inga positiva provresultat har redovisats. 
Doktorgruppen har haft lokaler på olika platser runt om i Storstockholm. När polisen kom dit för husrannsakan var flera av lokalerna igenbommade och tömda på innehåll. Förutom i Stockholmsområdet har företaget erbjudit covidtest och intyg på en rad orter från Gävle och söder därom.
Ägarna till doktorgruppen drev tidigare vårdcentraler under namnet Riddaren. Efter att allvarliga brister i faktureringsrutiner och läkemedelsrutiner uppdagades revs avtalet med region Stockholm upp i mars i år.

Att många av de här oegentligheterna har upptäckts i region Stockholm är inte förvånande. Det är nämligen den region i landet som har den mest privatiserade vården. Där finns över 4,000 privata vårdavtal. 
Hela systemet med privata vårdgivare som ska tävla med varandra inbjuder till fiffel. Det gäller att erbjuda vad kunderna vill ha, så snabbt och så billigt som möjligt. Ägarna fick stora pengar för minimal insats. Ett test tar fem minuter. Då hinner man med många innan någon kommer på vad man sysslar med. De anställda var däremot timanställda med en lön på 120-130 kr/timme. 
Ett system som bygger på att företag fritt ska kunna konkurrera om kunderna inbjuder till bluff och båg. Handlar det om vård kan det få allvarliga följder. Nu kan det ha inneburit att personer ovetande fört smittan vidare. 
Hur många fler skandaler ska uppdagas innan ledande politiker inser att privatiseringshysterin måste få ett slut?

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!