Protest den 29 april mot hälsoscheman

Jenny Cederblad och Petra Hultberg, två av de undersköterskor som startade protesterna och nu laddar för protestdag 29/4 (Foto: Privat).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Protesterna bland vårdpersonal inom vård och äldreomsorg mot de så kallade hälsoscheman som många kommuner vill införa eller redan har infört fortsätter. I Lund planeras det för en protestdag den 29 april.

Förra året startade en protestgrupp på Facebook av några undersköterskor som arbetar i Lunds kommun: ”Hälsoscheman – Nej Tack”. De har nu fått nationell spridning och har över 9,000 medlemmar. 
”Hälsosamma scheman”, eller så kallade ”hållbara scheman”, innebär bland annat att nattpassen kortas, med hänvisning till att långa nattpass inte är hälsosamma. I realiteten innebär detta att de anställda måste jobba fler pass för att få ihop sina timmar. Det innebär också att nattpersonalen tvingas arbeta kvällspass utan ob-ersättning, samt även dagtid. 
Detta gör att sammanhängande vila splittras upp och att personalen tvingas arbeta mera för att få ihop till sin heltidslön.
I praktiken innebär det att arbetsbördan ökar ytterligare för de som arbetar inom vård och äldreomsorg, att arbetsmiljön kommer att försämras och lönen sänkas. Samtidigt är detta ett sätt att fortsätta nedskärningarna inom välfärden och att spara pengar för kommunerna. De som får betala är de anställda och vårdtagarna.

Nu planeras ett protestmöte den 29 april utanför kommunhuset i Lund. Förhoppningen är att det kommer att hållas liknande möten på många flera platser runt om i landet.
Trots restriktioner på grund av covid-19 kan man ordna coronasäkra protestmöten. Om man är fem personer kan två hålla en banderoll, en hålla appelltal, en delar flygblad eller annan information om kampen mot hälsoscheman och en dokumenterar genom att fotografera eller filma.
För att citera undersköterskorna i Lund: ”Vi måste stå enade i kampen mot hälsoschema, tillsammans är vi starka!”.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv stödjer naturligtvis undersköterskornas kamp.
• Nej till hälsoscheman.
• Inga uppsägningar.
• Stoppa nedskärningarna inom hälso- och sjukvården.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!