Protestdag 9 april: för en social bostadspolitik

Alla ska ha rätt till ett hem, med bra underhåll och drägliga hyror. Den 9 april blir en viktig protestdag (Foto: Natalia Medina).

av Katja Hildén // Artikel i Offensiv

Den 9 april organiserar nätverket Nej till marknadshyra – Ja till en social bostadspolitik en protestdag i hela landet mot dagens bostadspolitik och för allas vår rätt till bostad. Och det handlar inte om nån förbannad ”tak över huvud-garanti” som kommunerna använder för att smita undan sitt ansvar och som gynnar cyniska välfärdsprofitörer. Vi kräver bostadsgaranti åt alla!

Bostadskrisen är akut i landet. Och inte bara att det är svårt att få bostad. Hemlösheten och utsattheten är ett växande problem som det pratas för lite om. Nätverket Utan skyddsnät lyfter dock frågan.
Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm är en livlig plats. På lördagar kl 13 står medlemmar från Utan Skyddsnät här, redo med kaffe och smörgåsar ifall någon medsyster eller medsyskon skulle vilja kontakta dem.
Nora Hallén, vice ordförande för föreningen Utan skyddsnät, berättar att det hela startade som en Facebookgrupp 2017 som en del av #metooupproret. Initiativtagarna märkte att det var svårt för kvinnor och transpersoner med erfarenhet av hemlöshet, beroendeproblematik och sex mot ersättning att göra sin röst hörd.
Facebookgruppen fick snabbt hundratals medlemmar och 2018 bildades föreningen. Syftet med föreningen är att vara en trygg mötesplats för kvinnor och transpersoner som lever under extremt hårda livsvillkor där man kan stötta varandra i kampen för ett bättre liv.

Det viktigaste är inkludering så att varje person ska kunna känna sig trygg och lyssnad på. Många faller igenom samhällets bristfälliga skyddsnät redan som barn med katastrofala konsekvenser. Sexuella övergrepp och misshandel är verklighet för barn i just detta nu och kan leda till prostitution, ännu mer psykisk och fysisk misshandel, allt tyngre droger och hemlöshet. Och samhället sviker igen och igen.
Utan Skyddsnät arbetar med informationsspridning och utbildning i syfte att förbättra det ofta bristfälliga stöd och bemötande till dessa grupper som samhället erbjuder. Därför kämpar föreningen också för att samhället ska satsa stort på proaktivt arbete. Att sätta in stöd innan barnet, ungdomen eller den vuxna har farit illa. Och till det behövs ökade resurser och ökad kompetens på alla fronter där barn och unga finns.
Nora Hallén poängterar vikten av blixtsnabbt och adekvat stöd till personer som lever med missbruksproblematik, hemlöshet, är utsatta för övergrepp och så vidare. Ofta tar det för lång tid med stödinsatserna. och orken, modet och hoppet försvinner bort innan stödet erbjuds. Dessutom måste samarbetet mellan olika instanser ständigt förbättras.

#utanskyddsnät (Illustration: #utanskyddsnät)

Nora lyfter också fram ”Bostad först” som ett viktigt koncept. En bostad, ett hem, är en grundläggande trygghet för varje människa. Utan ett hem är det otroligt mycket svårare, ofta omöjligt, att bygga upp sitt liv efter åratal av fasansfulla erfarenheter och trauman som lagrats på varandra.
Och det måste finnas en garanterad långsiktighet i stödet till personer som tvingats leva utan skyddsnät. Ett hem kan inte vara en ”belöning” för ”duktiga” personer som kan tas ifrån en om man plötsligt står ensam i en övermäktig situation. Ett hem kan inte vara villkorat, för då förlorar det ögonblickligen själva meningen med ett hem.
Utan Skyddsnät är en frivilligorganisation som fokuserar på att alla individer ska känna sig välkomna och för att finnas som ett stöd för varandra med likartade tuffa erfarenheter för att ta sig vidare. Därför är politisk obundenhet av förståeliga skäl viktigt för dem.

RS/Offensiv däremot är en tydlig politisk röst för socialistiska lösningar på kapitalistiska samhällsproblem. Och vi anser att tillräckligt med bostäder och bostäder anpassade för olika behov för alla endast kan lösas med en icke vinstdrivande kraftigt utbyggd allmännytta.
Det finns egentligen hundratusentals hemlösa i Sverige, men de delas upp i olika grupper beroende på var de sover om nätterna. Om de hyr ett rum eller lägenhet i andra hand med otrygga kontrakt kallas de bostadssökande eller bostadslösa; om de är hänvisade till härbärgen, gatan, offentliga toaletter kallas de hemlösa. Det är en lite märklig distinktion som kanske mer splittrar människor som alla behöver en bra bostad med skälig hyra.

Nu är det snart val, men politikerna verkar sätta allas rätt till ett hem långt ner på priolistan. Vi behöver en ny inkluderande bostadspolitik som garanterar bostaden som en social rättighet för oss alla istället för den segregerande och exkluderande handelsvara för privilegierade som det är nu.
Ingen ska använda någon av oss som lönsamma kassakor som tvingas in i långvarig hemlöshet för att några ska tjäna pengar på oss och för att bostadsägarnas profiter ständigt ska trissas upp. Vi har alla rätt till bostäder som är anpassade för våra olika behov.
Därför uppmanar vi alla att sluta upp på manifestationerna den 9 april och ta kamp för en social bostadspolitik.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!