Protester för kollektivtrafiken i Stockholm

Petri Myllykoski, en av initiativtagarna till protesten, talade utanför Landstingshuset (Foto: Vilgot Karlsson).

av Vilgot Karlsson & Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Den 24 oktober ägde två olika protester rörande kollektivtrafiken och den katastrofala politiken som sänker den rum i Stockholm.

Över 70 personer samlades utanför Landstingshuset i Stockholm för att protestera mot nedskärningarna och privatiseringarna i kollektivtrafiken och kräva en återkommunalisering. Arrangörer var Seko Stockholm, Seko tunnelbanan och Kommunal Stockholm.
Bland annat talade stationsvärden Louise Strömbäck från Socialistiskt Alternativ, som tog upp om behovet av gemensam kamp mot de ohållbara nedskärningarna och permanentandet av personalbristen i kollektivtrafiken.
En av initiativtagarna till protesten är bussföraren Petri Myllykoski, som bland annat drog en parallell till ”pisspausstrejken” 1999 då kollektivtrafikanställda strejkade för rätten att gå på toaletten på arbetstid.

Flera talare tog upp om nedskärningarnas konsekvenser, som bristen på raster och vila, personalbristen, och otryggheten. Många krävde också stopp på den exploaterande vinstjakten och utsugningen. En talare beskrev det som att ”redan för tjugo år sedan sade vi att botten var nådd, och ändå fortsätter de!”.
Nu behöver protesterna fortsätta och trappas upp – håll utkik för nya datum och protestdagar!


Pendeltågskampen fortsätter (Foto: Louise Strömbäck).

Ett 30-tal samlades utanför SL:s huvudkontor på Lindhagensgatan under tisdagen, när trafiknämnden hade möte. Seko Pendelklubben och Seko Tunnelbanan samlade till protesten mot försämringarna av kollektivtrafiken, bland annat att SL vill minska på stationspersonalen på pendeln. Under protesten kom flera politiker ut och diskuterade med demonstranterna, däribland Anton Fendert och Jens Sjöström, som båda ligger bakom avvecklingen av tågvärdarna på pendeltågen.
Från Seko Pendelklubben talade ordförande Susann Högye-Bäckman och vice ordförande Rainer Andersson, och från Seko Tunnelbanan talade ordförande Jannis Konstantis. Dessutom tog flera andra deltagare också debatten med politikerna för att beskriva hur ohållbart det är med all försämringar av kollektivtrafiken, både för resenärer och arbetare.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!