Protester i Ystad för akutsjukvården

Den 18 mars demonstrerade mer än 500 personer i Ystad för att rädda akutsjukvården på Ystads lasarett. Bakgrunden var att Region Skåne lagt ett sparbeting på 155 miljoner kronor på lasarettet, trots att sjukhuset redan brottas med en svår personalbrist.
Nätverket ”Försvara akutverksamheten i Ystad ” organiserade med stöd från Socialdemokraterna Ystad, Kommunal Ystad och Vänsterpartiet Skåne den 18 mars en protestdemonstration mot sjukvårdsstyrelsen planer.
Under paroller som ”Stoppa nedskärningarna och öppna alla vårdplatser med bemanning”, ”Löne- och utbildningssatsning inom akutverksamheten” och ”Försvara den behovsstyrda sjukvården” samlades drygt 500 sjukvårdsanställda och andra som ville protestera.

Trots protesterna vägrar de styrande i Region Skåne eller sjukvårdsstyrelsen för sjukvården i Sydöst att lyssna. Kravet på besparingar på 155 miljoner kronor ligger kvar och dessutom hotas sjukhusköket på lasarettet av nedläggning. De styrande politikerna vill införa en så kallad incitamentsstyrd operationsverksamhet vid de olika klinikerna på lasarettet.
I praktiken betyder detta: Om ni opererar mera så får ni mera pengar. Vad man antyder är att operationspersonalen inte arbetar tillräckligt effektivt, när sanningen är den att det saknas anestesipersonal och eftervårdspersonal, vilket gör att man inte har tillräckligt med utrymme på bemannade operationssalar.

Sten på demonstration 2013. Foto: Offensiv

Offensiv fick en intervju med en av initiativtagarna till protesterna, Sten Axelsson Fisk, som arbetar som läkare på Kvinnokliniken på Ystads lasarett och som är en av initiativtagarna till nätverket ”Försvara akutverksamheten i Ystad”.

Hur ser läget ut just nu?
– Efter demonstrationen har nätverket haft två möten och planerar framåt för den fortsatta kampen. Bland annat har vi beslutat att starta en namninsamling med samma krav som vi hade vid demonstrationen den 18 mars samt med kravet att försvara sjukhusköket. Vi har också tagit en första kontakt med facken inom sjukvården, det vill säga Vårdförbundet, Kommunal, Läkarfacket och Vision för att undersöka hur vi kan samarbeta, men har inte hunnit få något svar än.
– Vi hoppas också kunna få till stånd en ny demonstration till hösten.
– Vi kommer inte att ge oss, avslutar Sten Axelsson Fisk. ■

Anders Wemmert

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!