Protester mot förtrycket i Kazakstan

2010-10-28 15:36:28


Protest vid UD i Stockholm

Bryt samarbetet med Kazakstan. Toppmötet i december för OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) måste ställas in. Det var budskapet på en uppvaktning till regeringens utrikesdepartement i Stockholm i tisdags. Samma dag talade Ainur Kurmanov från Kazakhstan inför EU-parlamentets kommitté för mänskliga rättigheter.

Här nedan följer protestbrevet som överlämnades av representanter för Rättvisepartiet Socialisterna, däribland Lina Thörnblom, kommunfullmäktigeledamot för RS i Haninge, samt RS ordförande Per-Åke Westerlund. Plakat på svenska och ryska uppmanade till att OSSE-toppmötet måste ställas in och stopp för  tortyren i Kazakstans fängelser

Se Ainur Kurmanovs tal i EU-parlamentet

Läs bra artikel i Svenska Dagbladet idag, 28 oktober


Protest: EU och Sverige samarbetar med diktatorisk regim i Kazakstan

Till Sveriges regering, utrikesdepartementet

Kazakstans president Nursultan Nazarbajev besöker idag, den 26 oktober, EU i Bryssel. Kazakstan är för närvarande ordförandeland i OSSE – Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa. I december planeras ett toppmöte för OSSE i Kazakstan.

Men Kazakstan är också ett land där demokratiska och mänskliga rättigheter är närmast obefintliga. Familjen Nazarbajev styr med järnhand.

Joe Higgins, ledamot i EU-parlamentet för Socialist Party på Irland, besökte Kazakstan i september som representant för parlamentets vänsterpartigrupp, GUE/UL. Under besöket träffade han dussintals aktivister för mänskliga och demokratiska rättigheter, fackliga och politiska aktivister, journalister, de som organiserar kampanjer för fångars rättigheter med flera. Som en person porträtterade de en auktoritär repressiv regim styrd av en familjedynasti.

EU-parlaments kommitté för mänskliga rättigheter håller därför idag, 26 oktober, en hearing om ”Mänskliga rättigheter i Kazakstan i ljuset av OSSE-ordförandeskapet”. Det är alltså samtidigt med presidentens besök i Bryssel. OSSE benämner sig ”världens största regionala säkerhetsorganisation” och har 56 medlemsstater. Under 2010 är Kazakstan ordförandeland och de 56 statscheferna är inbjudna till toppmötet i december.

Idag genomförs en överlämning av protestbrev till svenska UD med stöd till kravet från Joe Higgins att Sverige ska upphöra med samarbetet med Kazakstan och att toppmötet ska ställas in.

Vi kräver av Sveriges regering: Avbryt samarbetet med Kazakstan – OSSE:s toppmöte måste ställas in. Istället måste arbetet inriktas på att stoppa tortyren i Kazakstans fängelser och förföljelsen av aktiva för mänskliga, demokratiska och fackliga rättigheter i Kazakstan.

Rättvisepartiet Socialisterna 26 oktober

rs@socialisterna.org     08-6059403

—————————-

Demokratiska rättigheter i Kazakstan?

I Juni 2010 antogs lagen “Nationens ledare”, som ger president Nazarbajev rätt att, även om hans skulle avgå, riva upp beslut från en efterträdare. Familjen garanteras också fullständig immunitet från åtal.

Human Rights without Frontiers publicerade i oktober en rapport, Freedom of Expression in Kazakhstan, som visar inskränkningarna i pressfriheten och hur oberoende journalister riskerar repression. Rapporten finns på: www.hrwf.net

Amnesty Internationals rapport från i mars 2010, Kazakhstan: No effective safeguards against torture visar utbredningen av tortyr inom rättssystemet:

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!