Protester mot kapitalismens vindkraftsparker i Sundsvall

Det behövs vindkraft, men den klimatomställning som mänskligheten behöver göra är för viktig för att styras av storföretagens vinstintressen (Foto: Vattenfall).

av Per Johansson // Artikel i Offensiv

Här i byn Lillström där jag bor har vi under de senaste veckorna tvingats dra igång en kampanj mot skogsföretaget SCA:s planer på två nya vindkraftsparker.

Bakgrunden är att Västernorrland redan idag är det län som producerar mest vindkraft i Sverige. I vår del av Sundsvalls kommun finns det sedan tidigare flera parker. Går jag upp på närmaste kulle ser jag en av dessa en bit bort.
Det som nu har hänt är att SCA planerar ytterligare en vindkraftspark alldeles inpå byn och vår fastighet. Om planerna går igenom kommer vi att ha cirka 15 vindkraftverk inom varje kvadratmil. Några byar kommer att vara helt omringade.

Konsekvenserna för oss boende kommer att bli stora. När detta har skett på övriga platser har det lett till att området har förvandlats till ett industriområde. Värdet på de boendes fastigheter har halverats. Skatteverket har börjat titta på taxeringsvärdet på fastigheter nära vindkraftsparker och värderat dem neråt. Detta försätter oss som bor här i en ekonomisk knipa.
Vi som bor på detta sätt har lån till husen. Om man investerar i fastigheten bekostas det ofta genom att ta lån med fastigheten som säkerhet. Om värdet helt plötsligt halveras kollapsar detta. Skulle vi senare inte trivas med att bo i en förstörd miljö skulle vi inte kunna sälja huset utan en kraftig förlust och skuldsättning.
Det är ungefär bakgrunden för de flesta här. Till skillnad från oss som är relativt nyinflyttade har många äldre lantbruks- och skogsfastigheter som har gått i arv i generationer.

Tillsammans med grannbyarna har vi förenat krafter och kunskaper och tänker ge SCA ett rejält motstånd. Vi har bjudit in kommunpolitiker till vår byaförening samt även debatterat med SCA-representanter då de hade ett så kallat samrådsmöte för två veckor sedan.
SCA är Europas största privata skogsägare; förhoppningarna om att de skulle lyssna på oss är små. Däremot behövs det ett godkännande av kommunfullmäktige, och det kan gå att påverka med opinionsbildning.
Eftersom jag har varit miljö- och klimataktivist i årtionden, och demonstrerat, gripits av polis med mera för krav på klimatvänlig energi, kanske en del tycker det är konstigt att jag nu deltar i protester mot SCA:s vindkraftsindustri. I själva verket är det inte alls konstigt. Det är en kamp mot samma vinstjagande ekonomiska system och storindustrier som har skapat miljö- och klimatproblemen.
De som har skapat problemen kommer inte att kunna lösa dem. Det är inte invånarna i Sveriges glesbygd som tänker öka sin energikonsumtion med flera hundra procent, det är storföretag. Vi säger nej eftersom det inte är rimligt att vårt område tar mer ansvar eller offrar mer än vad det redan har gjort.

Socialistiskt Alternativ anser att vindkraft kommer att vara en viktig del i kampen för att rädda klimatet. Men den klimatomställning som mänskligheten behöver göra är för viktig för att styras av storföretagens vinstintressen.
Vår linje är att vindkraftsparker i första hand bör placeras på områden där miljön redan är förstörd. Det kan handla om gamla industriområden, gruvområden där miljön redan är skadad. Den kan ibland behöva styras med inriktning dit skadan på miljön och den biologiska mångfalden blir mindre och inte alltid dit den ger maximal vinst.
Vi måste kunna se en vinst i att bevara naturen så mycket som möjligt. Det synsättet kommer dock inte att vara möjligt i dagens ekonomiska system.
Skandalen vid vindkraftparken Markbygden utanför Piteå visar hur vindkraften under kapitalismen blir skurkverksamhet som allt annat.
När vindkraft byggs ut måste det ske i samklang med berörd befolkning och miljö. Annars är risken stor för att klimatomställningen inte får stöd, utan att många börjar önska än värre energislag som kärnkraft, alternativt börjar förneka klimatproblemen.

Den som tror att kärnkraften är ett vettigt alternativ kan se på protesterna i Oviken vid Storsjön i Jämtland för ett par veckor sedan. Där planerar det australiska bolaget Aura Energy att starta en urangruva med oöverskådliga konsekvenser för miljön. Dessutom är slutförvaringen av radioaktivt uttjänt kärnbränsle en fråga som ännu inte är löst.
SCA:s och de övriga skogsbolagens marker måste förstatligas under demokratisk kontroll. Bara då skulle det ges möjlighet till en vettig, demokratisk planering av både skogsbruk och vindkraft med hänsyn till miljön, klimat och befolkningens behov.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!