Protester mot polisens registrering av romer

2013-09-30 09:53:26
200 personer samlades på demonstrationen på Gustav Adolfs torg mot polisens registrering av romer. Alex Adamsson från Romska rådet öppnade demonstrationen med ett fördömande av statens systematiska förtryck och maktmissbruk.

Bagir Kwiek också han från Romska rådet började med det kända citatet:
– Först hämtade nazisterna kommunisterna men jag protesterade inte, för jag var inte kommunist, sedan hämtade de judarna, men jag var inte jude, sedan hämtade de romerna men jag var inte rom så jag protesterade inte, när de väl kom att hämta mig fanns det ingen kvar som kunde protestera.
Han fortsatte sedan,
– Den gångna veckan är vi många som känt sorg, ilska och besvikelse. Drömmen om lika värde och mänskliga rättigheter för mina barn försvann. Men idag när jag ser er alla föds igen hoppet om rättvisa och jämlikhet.

Domino Kaj, romsk aktivist var näst ut.
– Ser vi något slut på förtrycket av romer? Vi måste kräva att ansvariga ställs till svar, det är dags att polis och myndigheter rensar upp i de egna leden om de vill återvinna förtroende, för den ena handen vet inte vad den andra gör.
Kristofer Lundberg, Rättvisepartiet Socialisterna talade om både det rasistiska registret men breddade också frågan genom att belysa det historiska förtrycket mot romer i Sverige och situationen i Europa. Han kritiserade också skarpt regeringen.
– När migrationsminister Tobias Billström ville införa visumtvång för romer från Balkan eller justitieminister Beatrice Ask vill införa förbud mot tiggeri är det direkt inriktat mot romer, det bevisar bara att registret är en del av en statlig rasistisk struktur, sa Kristofer Lundberg.

Även Denny Jovanovic talade för Rättvisepartiet Socialisterna.
– Vi romer är inte en kulturell reklamtavla som politikerna kan använda till sin egen vinning, vi måste ställa oss i fronten i den antirasistiska kampen för våra mänskliga rättigheter, sa Denny.
Sara Persson från Vänsterpartiet konstaterade.
– Jag trodde att rasdiskriminering begravdes i askan i Auschwitz. Det är inte så. Fascismen visar sitt fula tryne igen, igår i Ungern med fascistisk milis som bränner ner romska byar, dödar och misshandlar. Idag Sverige som registrerar romer. Vi måste krossa fascistiska strukturer och bygga upp ett samhälle med rättvis och solidarisk fördelning. Om inte vi, vem? Om inte nu, när?
Talade gjorde också Thomas Martinsons från Miljöpartiet och Peter Johanson från Socialdemokraterna.

Soraya Post avslutade demonstrationen.
– Jag kan sammanfatta mina känslor idag med fyra F, förtryckt, förföljd, förnedrad och rädd för en ny förintelse. Jag är inte förvånad över antiziganismen men det gör ont. Jag har kämpat för romers rättigheter sedan 1986. Idag är jag rädd att historien återupprepas. Vi har en ny ekonomisk kris, stormaktsintressen och då vill man hitta syndabockar, återigen romer.

Amer Mohammed Ali

 

 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!