Protester mot prisökningar och inställda val skakar Indonesien

Protesterna mot president Jokowi växer i Indonesien (Foto: Prachatai / Flickr CC).

av Per Johansson // Artikel i Offensiv

Under april har det brutit ut protester i flera av Indonesiens städer. Den akuta orsaken har varit rykten om att regimen planerar att skjuta upp presidentvalet 2024, eller göra det möjligt för president Jokowi att kandidera ytterligare en mandatperiod. Presidenter är idag begränsade till två mandatperioder enligt den konstitution som antogs 1999, året efter Suhartos fall.

Det har framför allt varit ungdomar och studenter som har deltagit i protesterna, men även fackföreningar, bondeorganisationer och kvinnogrupper har deltagit.
I huvudstaden Jakarta blockerade polisen vägarna som leder till presidentpalatset. De protesterande blev stoppade av vattenkanoner och tårgas innan de kunde nå palatset.
Protesterna har inte varit begränsade till Jakarta, utan det har genomförts protester i flera stora städer runt om i landet.

Indonesiens nuvarande parlamentariska demokrati är relativt ung. I över 30 år styrdes landet av en grym militärdiktatur med general Suharto i spetsen. Suhartos militärdiktatur var en av de regimer som under kalla kriget blodigt försvarade den amerikanska imperialismen i regionen, genom att mörda indonesiska socialister, ockupera Västpapua och Östtimor med mera. Suharto störtades till slut 1998.
Därför är protesterna och oron för den demokratiska utvecklingen befogad. Presidenten har offentligt förnekat alla planer, men flera ledande politiker har offentligt stött tankarna om detta.
Deras argument för detta har varit att president Jokowi skulle behöva mer tid till att ta hand om flera projekt. Till exempel att försöka få landets ekonomi på fötter igen efter pandemin. Ett annat stort projekt som planeras är att flytta huvudstaden till ön Borneo.

Utöver frågan om att skjuta upp valet har protesterna också handlat om livsmedels- och bränslepriser, samt attackerna på arbetsrätten och de hårda angreppen på politiska aktivister.
Trots Jokowis offentliga förnekande finns misstänksamheten kvar hos de protesterande.
Indonesien styrs idag av en koalitionsregering bestående av nio partier. Det förhållandet att Jokowis styrande koalition ändå involverar nästan alla partier är säkert förklaringen till att idén har haft en del stöd hos det politiska etablissemanget.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!