Protestera mot att fler bostadskämpar suspenderas av Hyresgästföreningen västra Sveriges ledning

Mörka moln över HGF i väst med nya skandalösa suspenderingar (Foto: Offensiv).

av Britta Brus, socialist och hyresrättsaktivist // Artikel i Offensiv

Vem ska försvara hyresrätten om de som medlemmarna har valt blir uteslutna för att de gör det de är valda till att göra? Vem vågar ta ett förtroendeuppdrag framöver? Vad ska medlemmarnas pengar gå till?

Hyresgästföreningen region västra Sverige fortsätter nu sina utrensningar bland sina mest kämpande förtroendevalda.
Nu är Maya och Thomas Dahlén suspenderade, för att de har stått upp för hyresrättsinnehavarnas intressen.
När jag frågar Maya Dahlén hur hon känner inför Hyresgästföreningen västra Sveriges suspendering av henne och maken Thomas svarar hon:
– Jag minns inte att jag har skrivit på någonstans att jag har gått med på att bli ”livegen” i samband med att jag gick med i Hyresgästföreningen. Jag anser att i all den stund Hyresgästföreningen agerar på ett sätt som går stick i stäv med hyresgästernas intressen upphör lojalitetskravet på mig att gälla. Det låg absolut inte i hyreskollektivets bästa att regionstyrelsen i västra Sverige – utan att kunna lägga fram ett enda bevis för sina anklagelser – skulle utesluta två av hyresgästernas mest aktiva kämpar.

Thomas Dahlén tillägger:
– I en förening som hyresrättsförening som är styrd av kollaboratörer och som i och med det nya avtalet med hyresockrarna går från lydig samarbetspartner till total underkastelse finns det inget utrymme för någon som vill hyresgästernas bästa.
Thomas var ombud för mig (Britta Brus) och Mahasti Hashemieh under våra ”förhör” i våras med policygruppen i regionstyrelsen HGF västra Sverige, med ”oberoende” utredare från förbundet. Vi ville ha med oss Thomas på grund av hans flera decennier långa erfarenhet som huvudskyddsombud.

Nu är det viktigt att reagera och protestera. Det kan man göra genom att följa bostadspolitiska händelser på till exempel nätverket Nej till marknadshyra – Ja till en social bostadspolitik på Facebook och genom att skicka ett mejl till nejtillmarknadshyra@gmail.com, då får man alla utskick.
Det kommer inom kort en protestlista mot suspenderingarna av Maya och Thomas Dahlén via Nej till marknadshyra. Vi kommer även att uppdatera Offensivs läsare om vad som händer i HGF västra Sverige.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!