Protestera mot att Haninge Bostäder vill höja hyran med 6,3 procent

Haninge Bostäder vill höja hyran med 6,3 procent, vilket vore katastrofalt (Foto: Natalia Medina).

av Mattias Bernhardsson // Artikel i Offensiv

Haninge Bostäder är kommunens egen allmännytta och styrs av de valda politikerna. Och mitt under den värsta ekonomiska krisen för vanliga arbetare på decennier kräver de en hyreshöjning på hela 6,3 procent från och med den 1 januari 2023.

Inflationen i år har redan utraderat sju års reallöneökningar. Reallönerna beräknas minska med nästan sex procent i år. Matpriserna har ökat med 14 procent sedan årsskiftet och det kommer att bli värre. Också elpriserna kommer att fortsätta stiga, även för Haninge Bostäders hyresgäster.
Ett allmännyttigt bolag som Haninge Bostäder har ett socialt ansvar i denna situation: Frys hyran under inflationskrisen. Pengarna finns. Haninge Bostäder gjorde en vinst på 47,4 miljoner kronor förra året. Vinsten motsvarar nästan 1 700 kronor per hushåll och månad på ett år.

– Vi uppmanar alla hyresgäster att protestera. Rättvisepartiet Socialisterna startar idag också en namninsamling med krav på frysta hyror och att politikerna tar bort marknadsstyrningen av Haninge Bostäder. Allmännyttan ska inte vara vinststyrd, utan behovsstyrd med socialt ansvar, säger Louise Strömbäck från Rättvisepartiet Socialisterna som också är hyresgäst i Haninge Bostäder i Jordbro.
Ofta hänvisar politiker som styr allmännyttiga bostadsbolag till kravet på ”affärsmässighet” i Lagen om allmännyttiga kommunala bostadsföretag, när de ska chockhöja hyran. Men den allmänna formuleringen har också tolkats annorlunda vid tillfällen då kommunala bostadsföretag valt att inte höja hyran. Däremot är det uppenbart att Haninge Bostäder väljer att strunta i lagkravet på hyresgästers “boendeinflytande och inflytande i bolaget”. Var är dialogmötena om hyressättningen som alla hyresgäster borde ha bjudits in till?

Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar alla hyresgäster som ännu inte är medlemmar i Hyresgästföreningen att bli det. Hyresgästföreningen är de som förhandlar om hyran och har motsatt sig Haninge Bostäders krav bestämt. Hyresgästföreningens styrka är dess antal av alla oss hyresgäster.

Protestera till ledningen för Haninge Bostäder:
Anders Gillberg (-), VD: anders.gillberg@haningebostader.se, 08-606 9177
Per-Åke Tall (S), ordförande: perake.tall@haninge.se
Marietta de Pourbaix-Lundin (M), vice ordförande: marietta.de.pourbaix-lundin@haninge.se

Vill du kampanja och knacka dörr mot chockhyreshöjningen tillsammans med Rättvisepartiet Socialisterna?
Mejla rs@socialisterna.org eller ring 072-5244295

Rättvisepartiet Socialisterna kräver att Haninge Bostäder och Haninge kommun:
Fryser hyrorna och stoppar alla vräkningar under inflationskrisen.
Tar bort krav på vinst och uppdrag att ombilda – gör allmännyttan till allmännytta igen.
Kallar alla hyresgäster till samråd – för verklig dialog och inflytande.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!