PSOE och Podemos i valchock

Pedro Sánchez från PSOE, som svarade på detta valnederlag genom att utlysa ett extraval (Foto: Eva Ercolanese).

av John Hird, ISA i Baskien // Artikel i Offensiv

Regeringskoalitionen PSOE/Unidos Podemos befinner sig i chocktillstånd efter de katastrofala regionala och lokala valresultaten. Sánchez taktik att utlysa extraval på riksnivå till den 23 juli handlar om att skrämmas med utsikterna till en PP-VOX-regering.

Vänstern har förlorat de regionala ”autonoma” regeringarna i Aragón, Kantabrien, Kanarieöarna, Balearerna, Valencia, Extremadura och La Rioja, men behållit Castilla-La Mancha, Asturias och Navarra. Högerpartiet Partido Popular (PP) kommer att fortsätta styra regionen Murcia och Madridregionen, med en absolut majoritet för högerpopulisten Ayuso i Madrid.
För fyra år sedan röstade 29,26 procent på PSOE och 22,23 procent på PP i kommunalvalen. Idag har PP mer än 31,5 procent av rösterna och PSOE mindre än 28 procent.
Det faktum att 37 procent av befolkningen inte röstade återspeglar arbetarklassens och ungdomarnas besvikelse över de olika partierna som påstår sig vara vänster, men som har misslyckats med att vid makten – på nationell, regional och lokal nivå – göra verkliga förbättringar för arbetare under krisåren.
Högerpartiet PP, som leds av Alberto Feijóo, kommer att regera tillsammans med ultrahögerpartiet VOX, som leds av Santiago Abascal, i Aragonien, Extremadura, Valencia, Balearerna och Kantabrien. VOX befäster sin ställning som styrande kraft, regionalt och lokalt. Även i regionen Murcia kan PP komma att dela regeringsmakten med VOX.
Den polariserade politiska situationen har nästan raderat ut det mer moderata högerpopulistiska partiet Ciudadanos (Medborgarpartiet), som ursprungligen var ett projekt från den härskande klassen för att förvirra och blockera rörelser till vänster efter Podemos ursprungliga uppgång.

Valet präglades av demagogiska och tomma slagord från högerns sida. I Madrid hävdade Ayuso att Sánchez bara sitter vid makten tack vare ”rösterna från (den upplösta baskiska nationalistiska paramilitären) ETA”. Koalitionen PSOE/Unidos Podemos är beroende av rösterna från det vänsternationalistiska baskiska partiet BILDU.
ETA gav upp den väpnade kampen för över ett decennium sedan, och BILDU – som består av många tidigare medlemmar av Batasuna, det parti som stödde ETA – har valt att gå till val. På deras vallistor fanns före detta fångar. Det är kännetecknande att högerns sterila diskurs förlitade sig på att frammana det förflutnas spöken för att lura väljarna.
Denna taktik fungerade inte i Baskien. Vänstern behöll Navarra och i den baskiska huvudstaden Vitoria-Gasteiz fick BILDU för första gången flest röster i staden. Här nådde VOX inte upp till det antal röster som krävs för att få en plats i fullmäktige. I hela Baskien har BILDU uppnått de bästa resultaten i sin historia och har tagit sitt antal fullmäktigeledamöter till en rekordhög nivå.
Tidigare hade det nyliberala baskiska nationalistpartiet PNV dominerat de baskiska institutionerna.

BILDU:s uppgång sker mot bakgrund av en alltmer stridbar arbetarklass i Baskien.
Den 18 och 19 maj genomfördes en generalstrejk bland sjukvårdsanställda i Baskien mot nedmonteringen av den baskiska offentliga sjukvården Osakidetza, som genomfördes av det styrande borgerliga nationalistpartiet PNV. BILDU samt facken ELA och LAB ses som starka försvarare av sjukvården och har vunnit väljare på denna position. Den bittra konflikten för att försvara sjukvården pågår fortfarande.
I Navarra strejkade 10 000 lärare för att minska antalet tillfälliga anställningskontrakt till under 8 procent, minska överbelastningen av arbete med mer resurser och återvinna köpkraft efter att ha förlorat 20 procent sedan 2010, vilket kräver löneökningar.
Vågor av kvinnliga arbetare, som städare som förklarades ”nödvändiga” under pandemin, kliver fram för att kämpa mot utarmningen av levnadsvillkoren. Två dagar före valet lamslogs den baskiska huvudstaden av en spårvagnsstrejk som hade massivt stöd.

Att 37 procent av befolkningen inte röstade visar arbetarklassens och ungdomarnas besvikelse över de olika ”vänster”-partierna.

Det är inte bara i Baskien som arbetskonflikter äger rum.
Enligt den spanska regeringens statistik har det i alla åldersgrupper varit betydligt fler kvinnor än män som har strejkat, 62 procent jämfört med 38 procent. De flesta strejkerna (94,9 procent) har ägt rum inom tjänstesektorn, vilket inkluderar hälso- och sjukvården.
Strejkerna i den spanska staten är omfattande. Den 17 april gick 4 500 tjänstemän vid justitieministeriet ut i en obegränsad strejk, vilket lamslog 130 000 rättsfall i systemet.

I Katalonien kommer Ada Colau inte att fortsätta som borgmästare i Barcelona där center-högerpartiet Junts, det självständighetsparti som mest förknippas med kampen för självständighet, vann flest fullmäktigeledamöter. Ada Colaus koalition, En Comú (som inkluderar Podemos katalanska falang) kom på tredje plats med nio fullmäktigeledamöter.
Detta är ytterligare ett exempel på vänsterkrafternas misslyckande med att dra nytta av makten när de lyftes upp av rörelsen på gatorna.
Colau var en av grundarna och talespersonerna för Plataforma de Afectados por la Hipoteca (PAH, Plattform för människor som drabbats av bolån), som inrättades i Barcelona 2009 som svar på det ökade antalet vräkningar till följd av obetalda bolån och kollapsen på den spanska fastighetsmarknaden i spåren av 2008 års finanskris. Denna rörelse hade skapat utrymme för Colau att bli vald. Tyvärr har den gradvisa urvattningen av hennes vänsterprogram resulterat i besvikelse och nederlag.
En liknande process har ägt rum i staden Valencia med dåliga resultat för vänstern. Den nya borgmästaren kommer från PP, som fick absolut majoritet genom att ingå en pakt med Vox. Unides Podem (som inkluderar Podemos i Valencia) har förlorat alla sina platser i Valencia, både lokalt och regionalt.

Pedro Sánchez svarade på detta valnederlag genom att utlysa ett extraval. Denna taktik är avsedd att skrämmas med utsikterna till en PP-VOX-regering utan att egentligen erbjuda ett tydligt alternativ.
Tyvärr verkar Podemos inte ha lärt sig av sin långsamma nedgång. Den tidigare ledaren Pablo Iglesias föreslår en vänsterfront ledd av Sánchez tillsammans med ännu en avknoppning från Podemos, Sumar, ledd av koalitionsministern Yolanda Díaz och Mas País, en annan avknoppning ledd av Iñigo Errejón.
Tyvärr är bristen på enighet kring ett tydligt kämpande vänsterprogram försvagande. Miljontals arbetare och ungdomar i den spanska staten fruktar och motsätter sig högerns frammarsch och en eventuell PP -VOX-regering efter den 23 juli, men de inspireras inte av det vänsteralternativ som erbjuds.
I slutändan kommer extremhögern och de francoistiska idéerna bara att besegras genom att arbetarklassen enas kring ett program för att omvandla samhället. En uppmaning att bevara det kapitalistiska status quo inspirerar inte och kommer bara att stärka reaktionen.

Situationen är komplex och motsägelsefull. Många är förtvivlade över det som verkar oundvikligt med en högerextrem regering i Spanien. Men högerns frammarsch och Unidos Podemos fortsatta motgångar bör inte tas som bevis för att vänsteridéer är impopulära. VOX går framåt just för att vänstern INTE erbjuder ett tydligt alternativ för arbetarklassen.
Podemos har svärtats ner av sitt deltagande i PSOE-koalitionen. De borde ha kritiserat PSOE från vänster i parlamentet och framför allt på gatorna.
Oavsett resultatet i dessa val och de kommande allmänna valen fortsätter den sociala och politiska polariseringen i den spanska staten.
En seger för extremhögern kommer att framkalla regionala och nationella sprickor. Många delar av arbetarklassen och ungdomen kommer inte att acceptera PP-VOX:s reaktionära politik. Angrepp på rätten till abort och VOX kvinnofientliga och rasistiska retorik kommer inte att gå obesvarade.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!