Psykiatriavdelning i Piteå hotas av nedläggning

Piteå psykiatriavdelning i sjukhuset hotas av nedläggning. Namninsamlingen ”Stäng INTE psykavd 25 i Piteå!” som startades av en patient har fått över tusen namnunderskrifter (Foto: Public Domain).

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

Den enda psykiatriska slutenvårdsavdelningen på Piteå lasarett hotas av nedläggning. Regionledningen (bestående av S, V och C) undersöker om specialpsykiatriska så kallade SPOT-team i hemmet kan införas istället. De som fortfarande behöver slutenvård måste istället försöka få plats på Sunderby sjukhus utanför Luleå, som redan brottas med stora problem.
Kritiken mot nedläggningshotet kommer från både personal och patienter. Namninsamlingen ”Stäng INTE psykavd 25 i Piteå!” som startades av en patient har fått över tusen namnunderskrifter. I Piteå-Tidningen uttalar sig Davina Renström, som jobbar extra som nattundersköterska på avdelningen:
– Jag anser att detta är en mycket dålig idé. Vi har en stor patientgrupp som behöver vård och som måste få komma till en avdelning, speciellt de som är suicida och som har ett självskadebeteende. Dessa patienter behöver en plats att komma till, de ska inte vara hemma. Jag tycker att den här avvecklingsprocessen går för fort. Det känns som ett skämt, säger hon till Piteå-Tidningen den 29 januari.
Ledningen inom psykiatrin menar att vård i hemmet kan minska behovet av slutenvårdsplatser. Så kallade SPOT-team ”skulle kunna innebära ökade möjligheter att möta patienter på sin hemort, se patienters behov i sin hemmiljö samt en ökad samverkan med kommunala företrädare”.

Det är något som få kritiker ifrågasätter, men de pekar på risken att de patienter som ändå behöver slutenvård kommer i kläm.
”Som före detta patient på slutenvården men också framtida patient så blir jag rädd vad som kommer hända om den slutna avdelningen för psykisk vård kommer läggas ner. Jag är rädd för mig själv och jag är rädd för andra patienter som behöver denna avdelning när livet inte är på topp”, skriver en orolig patient i en insändare i Piteå-Tidningen.
Redan idag är belastningen på slutenpsykiatrin på Sunderby sjukhus hög, det råder brist på personal och det har varit stor turbulens kring arbetsmiljön. Risken är överhängande att situationen förvärras ytterligare.
– Gör gärna SPOT-team, men låt slutenpsykiatrin finnas kvar för de patienter som behöver vård, säger Davina Renström till Piteå-Tidningen den 29 januari. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!