Puerto Rico: Homofobisk guvernör tvingas avgå

av Socialist Alternative (CWI:s sympatisörer USA) // ur veckotidningen Offensiv

Puerto Ricos guvernör Ricardo Rosselló tvingades avgå efter en veckas massdemonstrationer mot hans homofobiska uttalanden. När texterna läckte ut i början av juli mobiliserade först hbtq+-aktivister och feminister till protester, som sedan följdes av massiva demonstrationer mot regeringen. Socialist Alternative i USA (Rättvisepartiet Socialisternas systerorganisation) delade ut flygblad på spanska och engelska på demonstrationerna. Här är texten, något bearbetad:

En politisk jordbävning har drabbat Puerto Rico med flera dagar av enorma protester som krävde den korrupta, homofobiske guvernören Ricardo Rossellos avgång. Detta kom efter publiceringen av hundratals textmeddelanden där Rossello och elva topptjänstemän skämtade om att mörda San Juans borgmästare Carmen Yúlin Cruz, spred homofoba så kallade skämt och skämt om döda kroppar som staplades upp efter orkanen Maria för två år sedan.

Den politiska krisen har orsakat oro i amerikanska styrande kretsar: ”Puerto Rico är i kaos, och fortsatt instabilitet är ett stort hot,” varnade Washington Post på fredag (19 juli). Den folkliga revolten fortsatte med tiotusentals som gick ut på gatorna över ön i över två veckor. Ön är mitt i en förödande 13-årig lågkonjunktur som har lett till att hundratusentals har tvingats lämna Puerto Rico för fastlandet. Puerto Rico är ett självstyrande territorium som tillhör USA. 2017 förklarade regeringen att territoriet var ekonomiskt bankrutt.

Enligt en ny studie från Harvardunversitetet dog 5 000 människor till följd av orkanen Maria och hundratusentals fortsätter att drabbas av brist på grundläggande nödvändigheter, inklusive boende. Skadorna från orkanen beräknas till mellan 90 och 120 miljarder dollar. USA-regeringens icke valda finanspolitiska övervakningsnämnd har fortsatt med obevekliga nedskärningar, privatiseringar av energi, skolor och telekom och åtstramningar som drastiskt sänkt levnadsstandarden för miljoner. Statistiken är chockerande: mer än 44 procent av arbetare och unga lever i fattigdom.

Den så kallade återuppbyggnaden är ett fullständigt misslyckande. Trump hävdar att USA:s regering ”skickade 92 miljarder dollar” till ön. I verkligheten godkände Washington 42 miljarder dollar, och av dessa skickades endast 14 miljarder dollar, varav det mesta hamnade i fickorna på den korrupta eliten. Innan den senaste skandalen med Rossellos texter hade regeringen drabbats av ytterligare en korruptionsskandal, då sex högt anställda tjänstemän greps efter att 15,5 miljoner dollar hamnat hos politiskt närstående entreprenörer mellan 2017 och 2019.

Folket i Puerto Rico måste ha rätt att kontrollera sitt politiska och ekonomiska öde, inklusive rätten att besluta om verkligt oberoende och en egen stat utan manipulation och inblandning från Washington D.C. och Wall Street. Mer än 100 år av kolonial handelspolitik, manipulation av valutor och skulder, samt komplexa skatteregler utformade för att gynna USA:s industri och rika investerare överlämnade Puerto Ricos öde till Wall Street och Donalds Trumps rasistiska och arbetarfientliga regering.

Arbetare reser sig för att slåss mot Wall Street och president Trumps reaktionära idéer runt om i USA. Socialismen blir populär bland miljoner ungdomar som letar efter ett alternativ till kapitalismen. Miljoner människor i USA har familjeband till och rötter i Puerto Rico. Vi måste organisera tillsammans och vi behöver en strategi för att besegra åtstramningar och för ett socialistiskt alternativ. Vi behöver en strategi som utgår från att miljardärsklassen kommer att trampa på våra rättigheter, levnadsstandard och planeten i strävan efter vinst. Endast styrkan hos arbetare i USA, Puerto Rico och internationellt – organiserade och förenade – kan förändra världen och besegra kapitalismens katastrof:

  • Solidaritet med befolkningen i Puerto Rico!
  • Organisera massprotester i solidaritet med folket i Puerto Rico i stora städer i USA! För en enad kamp.
  • För en oberoende arbetarkommission för att undersöka korruption! För arbetarkandidater i lokala val.
  • Inga privatiseringar! Inga nedskärningar! För full nödhjälp till den pågående krisen i Puerto Rico.
  • Avskriv skulderna!
  • Offentliga jobb och investeringar i grundläggande infrastruktur! Banker och storföretag i offentlig ägo!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!