Rädda Egalia Skärholmen

av Boel Bernmark // Artikel i Offensiv

Återigen hotas våra fritidsgårdar med nedläggning. Denna gång gäller det Egalia Skärholmen, en gård specifikt gjord för hbtq+ ungdomar från Stockholms förorter. Vi måste vara redo att kämpa om de beslutar att lägga ner verksamheten.

Egalia Skärholmen (kommer nu förkortas till Egalia S) öppnade 18 september förra året och har hittills finansierats av Region Stockholm, men nu kommer det stödet försvinna eftersom det egentligen är kommunens uppgift att finansiera fritidsverksamhet. Det viktiga nu är att säkra finansieringen så att Egalia S kan fortsätta att finnas.
Egalia S är en viktig och unik mötesplats men de som bestämmer över dess framtid verkar inte inse det. Därför bestämde vi på Unga Socialister att jag skulle dit för att intervjua ungdomarna där. Observera: besökarnas namn har förkortats för deras anonymitet.

Vad betyder Egalia S för er?

L: – Här kan man hjälpa andra men du får också tillbaka mycket. Du kommer hit och du får det du behöver. Det här kan va ett free space att snacka om vissa grejer som man annars inte hade snackat om utanför. Det här ligger i mitt område, ganska nära. Det känns liksom värt att gå hit, man får nånting som man är ute efter. Man är ju ute efter förebilder, ute efter personer man kan snacka med.

R: – Alla människor som finns här har gjort så mycket för mig. Det här är mitt andra hem. Jag har ju flyttat tillbaka mitt arbetsskift två timmar bara för att jag skulle komma hit. När jag väl inte får gå kvar här så kommer jag kolla tillbaka på de gångerna jag varit här, jag är så glad att jag har varit här varje gång för det här stället har verkligen betytt allt för mig.

E: – När jag är gammal så kommer jag komma ihåg det här stället för om du hittar något som får dig att må bra då är det svårt att glömma det också. Då kan du tänka tillbaks ‘var gick jag när jag var osäker och ingen ville va med mig? Det var det här stället’ och här hittar man vänner också.

Varför är Egalia S bättre än andra gårdar i Skärholmen?

E: – Jag skulle inte känna mig lika säker på en vanlig fritidsgård.

R: – Jag har ju varit på andra ungdomsgårdar och för min del har jag varit trygg ändå, jag har ju kunnat va mig själv. Men här känner jag att jag kan va lite extra.  

Har era liv förändrats sedan ni började gå hit?

E: – Jag kom hit för att jag kände mig ensam för innan kände jag inte nån som var hbtq.

Vad tycker ni om ledarna?

R: – Det är bara positivt! Jag kan vara mig själv med dem. Är det nånting som jag har problem med, personliga grejer jag behöver prata om, vet jag alltid att de finns där.

E: – När man är ung söker man förebilder bland vuxna, någon med erfarenhet, och jag tror det är väldigt viktigt att de här ledarna finns som en vägledning.

Egalia S måste skyddas för att hbtq+ ungdomar behöver ställen där vi kan vara oss själva. För de som fortfarande är i garderoben eller inte är helt säkra på hur de identifierar sig blir Egalia en plats där man kan testa att komma ut. För oss som har kommit ut blir det en plats där man slipper den homo- och transfobi en kan utsättas för i skolan eller hemmet.

Vi behöver förebilder som vi kan relatera till. Ledarna på fritidsgården är själva hbtq+ personer från förorten och att träffa dem ger hopp att man kommer klara sig och må bra som vuxen. De bryr sig om ungdomarnas intressen och hjälper dem när de har problem.
Vi behöver träffa andra som oss. När man känner sig ensam och utanför är det skönt att veta att det finns många fler som en själv och att man inte är dålig eller trasig. Till exempel tycker E att han blivit mer självsäker och social, de andra säger att de har märkt det. Flera sa att Egalia fixar en dålig vecka. R sa att det är veckans höjdpunkt att komma hit.

Det behövs kamp för att försvara de få fritidsgårdar, mötesplatser och föreningslokaler som finns kvar i landet, men också att fler byggs. Att ansvariga politiker kan bortprioritera mötesplatser för unga, samtidigt som ungdomspsykiatrin går på knäna, arbetslöshet och bostadsbrist råder och den offentliga debatten är fokuserad på gängkriminaliteten i förorterna. Vi behöver satsa på unga, på att ge alla trygghet och framtidshopp, och ta striden för fritidsgårdarna!

Unga Socialister uppmanar alla att skriva på namninsamlingen för att rädda Egalia Skärholmen på: mittskifte.org/petitions/radda-egalia-skarholmen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!