Rädda Familjecentralerna i Jordbro och Brandbergen

av RS Haninge

Haninges styrande politiker vill flytta Familjecentralen samt öppna förskolan i både Jordbro och Brandbergen till Handen. Argumentet är att eftersom landstinget flyttar BVC i Jordbro och Brandbergen till Handen måste Familjecentralerna och öppna förskolorna – som de delar lokal med – flytta med.

Ett förödande beslut av landstinget blir argumentet för ännu ett förödande beslut av kommunen.
– De föräldrar och barn som behöver verksamheterna mest är de som drabbas, säger Mattias Bernhardsson, organisatör för Rättvisepartiet Socialisterna som startat en namninsamling samt ordnar ett kampanjmöte mot nedskärningarna torsdag den 13 juni kl 18.00 i Handens kulturhus. 

Flyttarna kommer innebära färre besökare och en förstärkning av problemen med isolering bland många ensamma samt nyanlända mammor. Samtidigt kommer ihopslagningen och stordriften att innebära ökad trängsel och stress.
– Öppna förskolan riktar sig särskilt till föräldrar med utländsk bakgrund och familjer som har det svårt. Då känns det väldigt konstigt att flytta två familjecentraler från utsatta områden till Handen, säger Ida von Rosen, förskollärare från Jordbro. 
– Politikernas argument att det skulle vara för få besökare på BVC i Jordbro är tomt. Jag har ett barn på 8 månader och besöker BVC i Jordbro frekvent – jag märker hela tiden hur tidspressade sjuksköterskorna är, säger föräldern Youssef Boularbah. 
– Vi var sex kvinnor med barnvagn som satt på Familjecentralen och pratade om vad en flytt till Handen skulle innebära – om vi alla ska ta bussen får inte alla plats och hälften får vänta och hoppas på att få plats i nästa buss. Dessutom har inte alla råd med månadskort, säger föräldern Hanna Tuppurainen. 

Haninges mest socialt utsatta områden – som också är bland de barntätaste – drabbas av ännu hårdare utarmning. 
Jordbro drabbas hårdast; för några år sedan stängde politikerna Jordbrogården (landets mest prisade fritidsverksamhet för funktionsnedsatta barn) och nu i höst rivs Jordbro kultur- och föreningshus och alla föreningar ställs på gatan. Det är en katastrof för hundratals barn och unga och en katastrof för tryggheten i hela kommundelen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!