Rädda Hammarbyskogen!

Robbie och Francis från Uppsala är en del av motståndskampen för att rädda Hammarbyskogen (Foto: Vilgot Karlsson).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Sedan början av oktober har föreningen Rädda Hammarbyskogen tillsammans med en grupp miljö- och klimataktivister från bland annat Extinction Rebellion (XR) och Skogsupproret etablerat ett kampanjläger i Hammarbyskogen i södra Stockholm. Syftet är att stoppa bygget av en arbetstunnel under Hammarbyskogen, som skulle ha startat den 3 oktober enligt planerna från Stockholm Vatten och Avfall (SVOA), men som inte har satts igång än. 

Aktiva i kampanjen vill att arbetstunneln ska läggas någon annanstans, som inte hotar att permanent skada skogen genom avverkning. Arbetstunneln är tänkt att den ska anslutas till Nya Östbergatunneln, som är en del av ett större infrastrukturprojekt med att bygga en 14 kilometer lång avloppstunnel mellan Bromma reningsverk och Sicklaanläggningen och som beräknas vara färdig 2026.
Hammarbyskogen är en gammelskog med höga naturvärden och fungerar som förbindelse mellan Årstaskogen och Nackareservatet. Rädda Hammarbyskogen har beräknat att det finns över 1 200 ekar som är över 150 år gamla och betonar att det finns en enorm mångfald av djur, växter och svampar i skogen som är direkt hotade av tunnelbygget.
SVOA planerar att hugga ner minst 130 träd och säger att de garanterar att 14 särskilt skyddsvärda träd ska skonas. Skogen är också en värdefull plats för de många skolor och förskolor som besöker skogen i idrotts- och utbildningssyfte.

En barrikad som konstruerats av aktivister för att hålla borta skogsmaskiner och samtidigt informera förbipasserande om kampanjen.

Föreningen Rädda Hammarbyskogen startades 2013 och jobbar med att informera, inventera och uppmana Stockholms politiker att bevara skogen. När de fick reda på att byggprojektet skulle påbörjas – trots att ärendet har tagits till först Mark- och miljödomstolen, sedan Mark- och miljööverdomstolen och till sist Högsta domstolen, och trots att föreningen har gjort egna inventeringar av skogens naturvärden som visar att fladdermöss bor i skogen – slog de larm. 
Och klimat- och miljörörelsen svarade. Aktivister från bland annat XR och Skogsupproret har konstruerat barrikader av olika slag och ett antal har sovit i tält sedan kampanjen startade. 
Offensiv har besökt informationsbordet i utkanten av skogen samt lägret i skogens hjärta. 

Birgitta, medgrundare till föreningen Rädda Hammarbyskogen.

Birgitta är medgrundare till föreningen Rädda Hammarbyskogen:
– Hammarbyskogen är en viktig spridningskorridor mellan Nacka och Årsta. Hugger de ner och stänger in skogen blir dessa områden isolerade. Arbetstunneln är till för Nya Östbergatunneln som ska hantera dagvatten och förhindra översvämningar. 
– De säger att om de inte bygger den här tunneln blir det ett dyrare projekt i framtiden, som kommer att ta längre tid. Men sedan kan det ju komma fler projekt efter det. Kanske med att bygga ihop Hammarbyhöjden med Hammarby Sjöstad.

Alexandra, Hammarbybo och aktiv i informationskampanjen: 
– Det här är min barndomsskog, som jag har varit aktiv i kampen för att rädda sedan jag var 11 år. Det finns höga naturvärden i den här gammelskogen, en blandskog som har funnits sedan istiden med ekar som är hundratals år gamla. 
– SVOA:s inventering går inte att jämföra med våra, då de gjorde den på fel tid på året och missade att det finns fladdermöss här, som är fridlysta. 

Några av aktivisterna har byggt en imponerande portal i skogens hjärta.

Francis, Uppsalastudent:
– Jag är aktiv i klimatrörelsen och när jag hörde om en gammelskog som var hotad av industriell expansion åkte jag hit för att hjälpa till. Vi måste försvara dessa gamla träd och sällsynta arter som fladdermössen. Jag kan ta med mig det jag lär mig här om hur man skyddar skogar tillbaka till Uppsala.

Robbie, Uppsalastudent:
– Vi ser hur många som dagligen spenderar tid här. Folk som går med sina hundar, förskoleklasser, elever som har orientering med mera. Det är synd om stora delar av skogen avverkas.

Håkan Julander, medgrundare av Föreningen Rädda Hammarbyskogen. Dokumenterar kampanjen och gör videos till föreningen Youtube-kanal.

Håkan Julander från föreningen Rädda Hammarbyskogen:
– Det är enormt höga naturvärden här, i denna oexploaterade gammelskog. Skogen är inte ”bara träd”, utan det är alltihop! Att SVOA ska plantera nya träd kommer aldrig att väga tyngre än de hundratals år gamla träden som redan finns här. I andra städer globalt sett kan man se planer på att etablera och bevara ”stadsnära skogar”, men inte här tydligen, säger Håkan, som också har tagit på sig att dokumentera kampanjen och har lagt upp ett antal filmer på Youtubekanalen Rädda Hammarbyskogen, och fortsätter:
– Det fina med lägret som har vuxit upp här är att det är väldigt organiskt. Det finns en ansvarsfördelning. Vi i föreningen informerade om hotet och då dök det upp ett antal ungdomar från framför allt Uppsala. Vi lade grunden, och sen såg miljöaktivisterna att det behövdes en insats och kom till undsättning.
– Alla har såklart inte tid eller råd att vara här hela tiden, så vi uppskattar alla som kommer förbi för att stödja. Miljörörelsen behöver egentligen fler kampanjer för att bevara våra närområden.

Peter Forsberg som kom förbi efter jobbet för att stödja kampanjen.

Peter Forsberg, klimataktivist: 
– Jag hade tid att komma förbi efter jobbet, för att stötta alla här som skyddar skogen. Det finns ju många hotade skogar, och det här kommer att ha en påverkan på kommande projekt och byggplaner. Det skickar en signal: räkna med protester. 

Det finns en namninsamling på Skiftet.se som man kan skriva under, ”Stoppa Stockholm Vatten och Avfalls tunnelbygge i Hammarbyskogen!”.
Gilla Rädda Hammarbyskogen på Facebook och gå också med i gruppen på Facebook. Följ även Youtubekanalen för uppdateringar om kampanjen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!