Rädda Hyresrätten!

2008-02-06 10:51:08

foto: john Hogg
Image 257

Högeralliansen bedriver med Stockholm i spetsen en systematisk kampanj för att sälja ut och knäcka allmännyttans hyresrätter. Men från Stockholmsförorter som Dalen, Högdalen, Vällingby och Husby växer nu en motrörelse som samordnas i det nya nätverket Rädda hyresrätten.

Måndagen den 11 februari kl 18.00 organiseras en protestaktion utanför kommunfullmäktige i Stadshuset.
– Vi hoppas bli ännu fler än de tusen som deltog i Hyresgästföreningens demonstration den 21 januari, säger Elin Gauffin från gruppen Sälj inte Dalen.

Demonstration
Idén om en gemensam demonstration till försvar för hyresrätten väcktes av Elin under ett seminarium arrangerat av nätverken Gemensam Välfärd och Nej Till Ombildning under Socialistiskt Forum i ABF-huset i Stockholm i höstas.
Hittills deltar över 30 organisationer och nätverk i samarbetet. Bland dessa finns lokala nätverk som Sälj inte Dalen, Sälj inte Bagis, Gemensam Välfärd och Järvas Framtid, liksom ca femton av de mest aktiva lokala hyresgästföreningarna – med uppbackning av Hyresgästföreningen Region Stockholm. Demonstrationen stöds också av fackliga företrädare för Seko Stockholm och Stockholms grafiker.

Alvendal ”bängkäpp”
– Även studentkårerna vid Stockholms universitet och Södertörns högskola har gått med, liksom Stockholms hemlösa, som beslutat att ge sitt bängkäppspris (knäppgökspris på östgötska) till Stockholms bostadsborgarråd Kristina Alvendal och privatiseringsministern Mats Odell för att man med privatiseringen av allmännyttan stänger dörren till bostäder för de hemlösa, berättar Elin Gauffin. Rädda hyresrätten backas också upp av Hyresgästföreningen Region Stockholm, som till exempel står för sex bussar från några av förorterna.
På det senaste aktivistmötet flödade det av optimism och bra idéer om hur motståndet under demonstrationen ska illustreras: med tältläger, kartongläger som gestaltar de hotande flyttkarusellerna i Järvalyftet, eldslukare, soppkök, sång och musik.

Hot om chockhöjda hyror
Intresset för demonstrationen triggas än mer av Dagens Nyheters braskande rubriker om det väntade förslaget från en statlig utredning om en ny sorts marknadshyror som kan ge chockhöjda hyror i Stockholm och andra städer. Syftet skulle vara att eliminera ”väsentliga bostadsköer” – inte genom att bygga nytt, utan genom att med priset som vapen skrämma bort dem som inte är tillräckligt rika.
Fastighetsekonomen Hans Lind på KTH räknar med hyreshöjningar i attraktiva områden på 30 till 40 procent inom sju år, efter en årlig höjning med 5 procent. Det är bara en uppskattning, något övre tak finns inte. Som riktmärke för hur mycket hyrorna kan höjas i ett attraktivt område jämfört med en liknande lägenhet någon annanstans, föreslås en jämförelse av prisskillnaden mellan bostadsrätterna i dessa områden.

”Blåser ut folk”
Utredaren Michaël Koch väntas, med EG-rätten som argument, föreslå att dagens allmännytta ersätts av ”affärsmässiga kommunala bolag”.
Det betyder enligt Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman ”marknadshyror och död åt allmännyttan”.
– Det är förfärligt, man skapar ett system som i praktiken blir en centrifug som blåser ut folk i förorterna. Resultatet blir att bara de som kan betala de höga hyrorna kan bo kvar i innerstaden, säger hon till DN den 2 februari.
Men om renoveringen av miljonprogrammet liksom i Husby ska ske till Reinfeldts nya skattediskriminerade nyproduktionspriser, med 74 procent i beräknad hyreshöjning, blåses folket ut även från förorten.
I stället för att själva förorda ett slags mellanting med egna reträtter från bruksvärderingen måste Hyresgästföreningen nu ta strid för hyresrättens överlevnad.


Samråd i Husby under press från flyttvärdar


Svenska Bostäder har stoppat den planerade ombyggnadsstarten den 1 februari på Trondheimsgatan i Husby, med hänvisning till kommande förhandlingar. Därmed tycks de massiva protesterna med stöd av Järvas Framtid och Hyresgästföreningen ha vunnit den första ronden.
– Det här betyder att protesterna har gett effekt och att Svenska Bostäder har backat. Och nu tror jag inte att de upprepar samma misstag igen, sade Hyresgästföreningens ombudsman Jan Hanspers till de uppåt 100 hyresgäster som samlats till Järvas Framtids Kvarbofest i Husby träff förra onsdagen.
Hanspers är den som ska samordna det samråd som nu ska inledas mellan hyresgästerna i referenskvarteret och Svenska Bostäder, innan Hyresgästföreningen förhandlar om priset. En handfull hyresgäster har valts ut till en samrådsgrupp. Efter att ha träffat Svenska Bostäder ska samrådsgruppen regelbundet rapportera till kvartersrådsmöten, dit alla hyresgäster i kvarteret ska kallas. Till samrådsgruppen är även undertecknad adjungerad ”som ögon och öron” för övriga husbybor och Järvas Framtid.
– Syftet är att nå en överenskommelse som alla kan stödja, säger Jan Hanspers.
Om detta inte lyckas måste Svenska Bostäder ta frågan till Hyresnämnden, som då ska avgöra. Därefter finns också en möjlighet att överklaga till hovrätten.
Först om hyresgästerna förlorar i alla dessa instanser har Svenska Bostäder rätt att tvångsevakuera hyresgästerna, som då ska erbjudas alternativa lägenheter. Därför reagerar Järvas Framtid mycket skarpt emot att Svenska Bostäders flyttvärdar ändå fortsätter sitt uppsökande arbete med budskapet ”Vi ska bygga om, ni måste flytta”.

Arne Johansson

Camilla vill ge makt åt hyresgästerna
Vilka är GV:s viktigaste bokrav?
– Först och främst ett stopp för ombildning och utförsäljning. Och så måste man satsa på nya hyreslägenheter, framför allt välplanerade mindre bostäder med god ytekonomi, så att framför allt unga kan få hyra en första bostad. Man bör bygga fler hyresrätter i områden som domineras av bostadsrätter och villor.
En välorganiserad bostadsförmedling, där alla fastighetsägare och kommunala bostadsbolag lägger in sina lägenheter är ett annat krav.
– Vi anser också att ROT-avdragen bör återinföras för att underlätta en upprustning av allmännyttan.
– Vidare måste politikerna tydligt ålägga bostadsbolagen att utveckla boendemiljön och områdena tillsammans med hyresgästerna. Slutligen bör hyresrätten jämställas med andra boendeformer skattemässigt (idag är den missgynnad jämfört med bostadsrätt och villa).

John Hogg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!