Rädda Hyresrätten den 9 april

Protesterna den 9 april kan bli ett viktigt avstamp för att lyfta bostadsfrågan under valrörelsen 2022 (Foto: Natalia Medina).

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Kriget har fördröjt det hela något, men nu tar Nätverket Nej till marknadshyra – Ja till en social bostadspolitik nya tag i förberedelserna inför protestdagen den 9 april.

I Stockholm har den lokala samordningsgruppen träffats och bestämt upplägget. Det blir lokala torgprotester/aktiviteter runt om i länet kring lunchtid för att sedan samlas i en gemensam manifestation på Medborgarplatsen kl 14.30.
Tanken är att återuppta det som var så bra i förra årets rörelse mot marknadshyra – de lokala nätverken och engagemangen som verkligen nådde ut till folk, och samtidigt som vi behöver varandra och vill förenas i en gemensam protest.

Kriget mot Ukraina har gjort många människor rädda och samhällsdebatten är helt inriktad på militarism och skyddsfrågor. Därför kanske protesterna inte kan bli lika stora som de annars hade blivit.
Men även i detta är det viktigt att se hur frågan om ett hem är central. Hur det känns när ens hem bombas sönder och vikten av ta emot flyktingar och ge skydd och nya hem. Att allmännyttan är så nedbantad blir återigen ett hinder i krisen ovanpå det som arrangörerna säger i sitt flygblad – att över en miljon står i kö för en hyreslägenhet i storstäderna redan idag.

Vilgot Karlsson är med och planerar inför 9 april:
– Det blir en blandning av musik och tal kring de olika bostadspolitiska frågorna. Vi hoppas att vår frågeenkät till de politiska partierna ska ha kommit tillbaka så att vi kan presentera resultatet. Vi planerar även att bygga ett hus tillsammans på plats av plankor, kartong och färg för att illustrera den bostadspolitik vi skulle vilja se.
Marie-Louise Folkman sitter i Hyresgästföreningen Stockholm Sydosts styrelse som varje månad genomför ett lokalt torgmöte i Söderort tillsammans med kampanjen Rädda Hyresrätten.

Vad har ni fått för respons?
– I Farsta i januari var det regn, blåst och kallt, och då blev det ju inte heller så långa samtal. Många som fick våra flygblad sa att det var bra att vi var där och uttryckte en glad förvåning över att valkampanjen redan startat. Att vi trots regn och kyla var där kändes som en bra signal om att det här var så viktigt.
– På Kärrtorps torg i februari var vi 15 stycken som kom för att dela flygblad. Vi fick väldigt positiv respons. En äldre dam sa ”Rädda vad som räddas kan!” och det handlar mycket om det. Det är så viktigt att visa att det går att kämpa för hyresrätten och att någon gör det. Att vi måste göra det. Även många bostadsrättsinnehavare håller med.

Datumet som är satt för mars är lördagen den 26 kl 13.00 på Bagarmossens torg. Då kommer även hyreskampsbussen att vara på plats! Temat är: ”Varför är det bostadsbrist? Detta kan politikerna göra något åt.”
Kampanjen ska varje månad lyfta fram ett specifikt tema som är viktigt för hyresrättens framtid. I april ska det handla om allmännyttan.
Nätverket Nej till marknadshyra har tagit fram ett bredare bostadspolitiskt program som ligger på sidan raddahyresratten.se och detta finns även nu som namninsamling på mittskifte.org, Rädda Hyresrätten – bostadspolitik valåret 2022. Hjälp gärna till med spridningen!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!