Rädda jobben på Volvo

2008-10-09 13:11:42
Rädda jobben på Volvo – och fordonsindustrin. Det finns pengar – Låt de rika betala

Torgmöte Rädda jobben
Plats: Brunnsparken
När: Lördag 11 oktober kl: 12.00

Volvo Personvagnar varslar nu ytterligare 3 300 personer om uppsägning utöver de tidigare 1200. I Göteborg handlar det nya varslet om 1 650 arbetare och 580 tjänstemän. Men varslen drabbar många fler än de anställda på Volvo – nu handlar det om hela vår framtid.

• Nu krävs massmobilisering, man ur huset demonstrationer för att rädda jobben. En jättedemonstration skulle vara en start som visar styrkan hos alla anställda inom bilidustrin och alla arbetare i Västsverige.

I själva verket drabbas 10 000-tals arbetare. Hela fordonsindustrin skakas av varsel. På fem månader har enbart Lear Corporation, som är underleverantör till Volvo, halverat sin arbetsstyrka. Facket måste agera, det handlar om landets viktigaste exportindustri, jobben är inte förlorade men det krävs kamp för att rädda dem. Men trots att varslen avlöser varandra ger facket inte än så länge någon som helst glimt av att de är beredda att kämpa för jobben.

Efter årtionden av nyliberal politik med bonusar och miljonlöner till direktörer och aktieägare samtidigt med allt högre arbetstempo och minimala lönelyft för arbetare, vill Volvo nu låta de anställda betala krisen. Vi måste kräva:

• Öppna räkneskapsböckerna hos Volvo, Ford och underleverantörerna – vart har pengarna tagit vägen?

Politiker och de fackliga representanterna uttalar sig nu som om jobben redan är borta, trotts att de vet att villkoren för arbetslöshet faktiskt försämrats. Olle Ludvigsson, verkstadsklubbens ordförande, säger endast att "nu är spekulationerna över, vi har en klar bild av läget för Volvo Personvagnar". Han ger inget som helst intryck av att facket är beredd att kämpa för jobben. Istället säger han "Nu när vi ser den verkliga omfattningen av varslet, kan vi fokusera på förhandlingsarbetet med turordningar och hur vi praktiskt löser alla de omflyttningar som neddragningarna innebär".

Oron och frustrationen minskar inte hos de 1 000-tals som förlorar jobben samtidigt som inget visar att detta skulle vara sista varslet. Den nye vd:n Stephen Odell signalerar just detta. "Det är svåra tider. Vi behöver dra ner mer än vi trott", sade han på presskonferensen och signalerade samtidigt att det kan komma fler varsel.

Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar nu till protester. Om inte facket är beredda att agera så måste protesterna organiseras underifrån.

• Volvo och fordonsindustrin måste förstatligas under arbetarkontroll. Det finns extrema vinster i ex Volvo Lastvagnar som skulle kunna användas till hela fordonsindustrin om den var i samhällets ägo och stod under demokratisk arbetarkontroll istället för att pumpa pengar till aktieägare. Första steget måste vara en massdemonstration för alla bilarbetare och söka stöd hos andra arbetargrupper för att rädda jobben. Det är de anställda inom bilindustrin som har kunskaper om hur man kan utveckla och klimatomställa industrin, och som kan planera t ex kortare arbetstid utan lönesänkning, interna utbildningar mm för att rädda jobben. För detta måste hela samhället ta ansvar och därför måste bilindustrin förstatligas.

Rättvisepartiet Socialisterna www.socialisterna.org

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!