Rädda jobben, rusta välfärden – Låt storbolag och rika betala

På bekostnad av den offentliga sektorn och arbetarna har den privata sektorn götts, vilket har resulterat i stigande aktiekurser, vinstförväntningar och snart återupptagen aktieutdelning (Foto: Arbetsmiljöverket).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Den svenska ekonomin krympte med 8,3 procent under det andra kvartalet i år. Det är det största raset under ett enskilt kvartal sedan 1980. Dagens kris är oemotsvarad och samhället kommer aldrig att bli detsamma igen. På bara ett par månader har flera års sysselsättningsökning raderats ut.
Sedan mars har antalet arbetslösa ökat med 225 000 personer. Till det ska läggas att mer än 500 000 personer, motsvarande 10 procent av alla sysselsatta, omfattats av permitteringsstödet.

I sin senaste konjunkturpognos, som publicerades i förra veckan, varnar storbanken SEB för en ”ny våg av personalnedskärningar. Sannolikt kommer företag som har mottagit stöd att börja säga upp anställda i branscher där man har svårt att skönja någon större förbättring i närtid. Vår prognos innebär att sysselsättningen faller med ytterligare två procent, motsvarande 85 000 anställda, under andra halvåret 2020 och att arbetslösheten stiger till 10,5 procent i slutet av året”. Idag ligger arbetslösheten på 9,2 procent.
Samtidigt som industrin och den privata tjänstesektorn drar ner på antalet anställda flaggar allt fler kommuner och regioner för nya nedskärningar, inkluderat varsel och avsked.
Behovet av offentliga satsningar är akut. Inför den höstbudget som läggs fram den 27 september lovar regeringen historiska satsningar på uppemot 100 miljarder kronor. Inget besked ges dock om innehållet i dessa satsningar, utan det ska bestämmas i förhandlingar med januariavtalets två övriga partier, Centern och Liberalerna, som vill ge nya gåvor till storföretagen i form av sänkt bolagsskatt och sänkta arbetsgivaravgifter. 

Storföretag, banker och välbärgade behöver inga nya stödpaket. Det så kallade näringslivet har redan fått hundratals miljarder kronor i statligt stöd och garantier, vilket inte har stimulerat den verkliga ekonomin. På bekostnad av den offentliga sektorn och arbetarna har istället den privata sektorn götts, vilket har resulterat i stigande aktiekurser, vinstförväntningar och snart återupptagen aktieutdelning. 
”Totalt skulle 249 miljarder kronor delas ut i aktieutdelning under detta året, än så länge har cirka 54 miljarder delats ut. Men nu befinner vi oss i ett läge där många bolag inser att de klarat sig ganska väl genom krisen och inte längre är i behov av likviditeten (alla pengar som samlats på hög). Pengar gör ingen nytta på kontot och detta förstår styrelser och storägare i börsens bolag. Därför finns det anledning och tro att hösten kommer att bjuda på en hel del positiva överraskningar när det kommer till utdelning”, skriver en börsanlytiker på banken Nordnet den 13 augusti.
Att pengarna, som delvis kommer från staten, ska gå till investeringar finns inte på kapitalisternas karta. Detta avslöjar att kapitalismen är ett rakt igenom parasitärt och girigt system. Verkliga, samhällsnyttiga satsningar kräver en antikapitalistisk politik och kamp för en socialistisk omfördelning – från storbolag, banker och rika till arbetare, välfärd, infrastruktur och klimatomställning.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger:
• Stoppa högerpolitiken – riv upp januariavtalet.
• Höj statsbidragen till regioner och kommuner med 50 miljarder kronor. Omedelbart stopp för alla nedskärningar och varsel. Återta privatiserad verksamhet. 
• Välfärd och kollektivtrafik ska drivas i offentlig regi utan vinstsyfte och styras demokratiskt.
• Förkorta arbetstiden och bort med de otrygga jobben. Facklig vetorätt mot varsel och organisationsförändringar.
• Ta tillbaka alla de skattegåvor som har getts till rika och börsbolag. Avskaffa RUT. 
• Ersättningen i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen ska kompensera inkomstbortfallet. 
• Nej till försämrad LAS.
• Förbered för strid i avtalsrörelsen.
• Försvara hyresrätten – nej till marknadshyror. 
• Enad kamp mot rasism och skuldbeläggning. Återinför asylrätten – permanenta uppehållstillstånd.
• För demokratiska och kämpande fack och ett nytt arbetarparti.
• Förstatliga storföretag och banker under de anställdas demokratiska kontroll och styre. För en demokratisk planerad ekonomi i enlighet med behov och i samklang med naturen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!