Rädda Jordbromalmsskolan

0000-00-00 00:00:00
Elevernas kamp för Jordbromalmsskolan och sina lärare går vidare.

Förra onsdagen kom barn- och utbildningsnämndens förre ordförande Robert Noord (s) till skolan för ett möte med rektorn och Esra Erdogan och Sara Hosseinbor som leder elevuppropet. Uppropet startades av klass 9a sedan flera populära lärare blivit avskedade och nu kräver eleverna mer resurser och att lärarna ska vara kvar.
– Du vill bygga en mur mellan norra Jordbros radhusområde och södra Jordbros arbetarklassområde, hade Sara sagt och Esra hade i hårda ordalag anklagat Noord för att förespråka en politik som kommer att leda till ökad rasism, inne på rektorns kontor onsdag förra veckan.

Rusta Haninges skolor

Jordbromalmsskolan dras med ett dåligt rykte som har lett till elevflykt. För att få eleverna att stanna vill man bygga en F-9-skola i norra respektive södra Jordbro, och lägga ner Jordbromalmsskolan. Men eleverna går inte på politikernas spel. Två skolor, istället för en, skulle leda till än mer ökad ”vi och dom-känsla” i det redan socialt och etniskt segregerade Jordbro.
Vad som krävs är ökade resurser till skolan för en upprustning av lokaler, nytt skolmaterial och fler lärare och elevvårdande presonal.
– Alla känner alla här i Jordbro och man vet att det dåliga ryktet är tomt prat. De från Jordbromalmsskolan lyckas väl när de går vidare på gymnasiet, medan elever från andra skolor ofta rasar i betyg, berättar Cecilia Cruzat som är lärare i matte/NO på Jordbromalmsskolan.
Hon tror inte att man löser några problem genom att lägga ner skolan och istället bygga en F-9-skola i vardera norra och södra Jordbro.
– Sammanhållningen är det bästa med Jordbromalmsskolan. Det är att man inte satsar på oss som förstör allt, säger Esra , som kommit tillbaka till Jordbromalmsskolan efter att ha gått sjuan och åttan på Ribbyskolan.
Nu planerar eleverna tillsammans med elevrådet en debatt där Robert Noord från socialdemokraterna, samt representanter från moderaterna och Rättvisepartiet Socialisterna inbjuds.

Demonstration och debatt

Esra och Sara kommer även att tala på Elevkampanjens och Rättvisepartiet Socialisternas demonstration utanför kommunfullmäktigemötet på måndag.
Dit kommer klass 9a och Elevkampanjen att mobilisera eleverna på Jordbromalmsskolan för att demonstera mot nedläggningen av Jordbromalmsskolan.

Lina Westerlund


Haninge: Demonstrera 20 november

Poseidons torg kl 15.00, utanför Kulturhuset
(när nya kommunfullmäktige har sitt första möte)
  • Kamp mot rasism och högerpolitik
  • Ingen ska tjäna mindre än 18 000 i minimilön
Arrangör: Rättvisepartiet Socialisterna och Elevkampanjen i Haninge

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!