Rädda klimatet istället för flyget

Miljarder går till flygbolag och förorenande biobränslen istället för till en verkligt grön omställning (Foto: Måns Hagberg / Wikimedia Commons).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Sedan coronakrisen och den samtidiga ekonomiska krisen har flygbolagen gjort allt för att rädda vinsterna. Staten har med miljardbidrag hjälpt till, trots att det ur ett klimatperspektiv akut behövs en grön omställning.

De statliga flygplatserna har fått åtminstone tre miljarder kronor och de regionala 100 miljoner kronor av staten för att kunna hålla uppe sin verksamhet.
Samtidigt läggs mycket resurser på att rädda SAS; för några veckor sedan godkände SAS aktieägare deras räddningsplan, som bland annat innebär att den svenska och danska staten blir större ägare i bolaget.
Det görs bland annat genom nya aktier på två miljarder kronor samt en så kallad ”riktad emission” av hybridobligationer (aktier och obligationer) på 6 miljarder till den danska och svenska staten.
Och samtidigt som riksdagen har gett staten tillstånd att stödja SAS med max 5 miljarder kronor ska de spara 4 miljarder på två år, bland annat genom att 5 000 anställda får gå och ”öka produktiviteten genom omförhandlade kollektivavtal”.
Redan i våras fick SAS 1,5 miljarder vardera av den norska, svenska och danska staten.

Infrastrukturminister Tomas Ene­roth (S) säger i en kommentar till SVT Nyheter den 4 oktober att:
– Flyget måste ställa om. Det är därför vi gör ganska stora satsningar på biobränsle. Flyget är viktigt för Sverige.
Men biobränsle är varken klimatsmart eller en långsiktig lösning på klimatkrisen. Enligt ETC:s siffror släpper ett hygge för produktion av ”grön diesel” av tallolja ut 70 ton koldioxid per hektar under de första 10-15 åren! Dessutom kommer bara 6 procent av råvarorna till biodrivmedel från Sverige – 45 procent kommer från EU och Ukraina, och 49 procent från resten av världen.
Ännu mer häpnadsväckande är kanske att Sveriges officiella utsläppssiffror ligger på dryga 50 miljoner ton koldioxid, men att de hade ökat till 100 miljoner om de biogena utsläppen hade synts i statistiken.
Dessutom är det lönsamt för företagen att greenwasha sig själva genom att satsa på biobränsle, då svenska staten står för 50 procent av omställningskostnaden till biobränsle.

Många av de anställda på flygplatser och flygbolagen skolade under våren snabbt om sig för att bistå vården och tvingas nu söka nya jobb när flygbolagen avskedar i rask takt. 
Vad som hade behövts i ett läge när tusentals jobb försvinner är en statlig satsning på omskolning och utbildning till andra välfärdsyrken för de som så väljer, snarare än pengar till att försöka rädda flygindustrin.

Dessutom bör hela flygindustrin ställas om. En satsning på ett statligt omställningsföretag med investeringar och utbildningar med mera borde vara en första prioritet, där satsningar på en grön omställning av flyg till kollektivtrafik, spårbunden trafik, snabbtåg med mera görs.
På så sätt kan man börja få ner inrikes- och inomnordiska flyget rejält – men även massbilismen, som år 2018 stod för nästan 2/3 av transportutsläppen inrikes, enligt Naturvårdsverkets siffror (10 miljoner ton koldioxidekvivalenter, jämfört med totala 16,5 miljoner ton). Hade biodrivmedlens utsläpp räknats in i statistiken hade siffran dock stigit till 20,4 miljoner ton.
Facken och arbetarna måste ha insyn och möjligheter till att styra omställningen av transportsektorn under demokratisk kontroll.

RS och Offensiv säger:
• Satsa på gröna energier som sol-, vind- och vattenkraft istället för biobränslen och andra halvlösningar.
• Istället för statliga subventionerna och stöd till flygindustrin krävs statliga satsningar för omskolning och utbildning av flygpersonal samt till investeringar för en grön omställning.
• Massiv utbyggnad av kollektivtrafik, spårbunden trafik med mera för att få ner massbilismen samt inrikes- och inomnordiska flygresor.
• Grön omställning av hela transportsektorn under demokratisk kontroll och styre av facken och arbetarna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!