Rädda LAS med kamp och strejk

Rättvisepartiet Socialisternas 1 majparoll från 2019 blir bara mer och mer aktuell (Foto: Natalia Medina).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

LAS – lagen om anställningsskydd – är under attack av januariavtalets partier, där ”arbetarpartiet” Socialdemokraterna ingår. De förändringar som föreslås kommer att urholka arbetsrätten för hundratusentals och lämna många helt rättslösa på arbetsplatsen.

Först den 31 maj kommer de olika parternas arbetsgrupper – från LO, Svenskt Näringsliv och PTK (som har 17 Sacoförbund, åtta TCO-förbund samt Ledarna under sig) – med sina slutrapporter som rör arbetslöshetsförsäkringen, LAS och omställningstrygghet. De ska ses som ”avsiktsförklaringar”. 
Men SVT Agenda har fått ut axplock av utredningen, som visar just hur arbetarfientliga de är. Bland annat ska undantagen i turordningsreglerna utökas från två till fem, vilket gäller alla företag.
Dessutom kommer inte arbetaren att få behålla sin lön eller tjänst under tiden uppsägningstvister pågår. Nu kan facket ogiltigförklara en uppsägning och begära att det utreds, men nu slopas detta för anställda på företag med mindre än 15 anställda. Just denna punkt berör hundratusentals anställda och lämnar dem i princip rättslösa.

Det ska även bli mindre kostsamt och ”enklare” för arbetsgivare att säga upp på grund av personliga skäl, men det specificeras inte mer kring det. Blir vilket skäl som helst som chefen hittar på ett giltigt, personligt skäl?
Allt detta gör det simpelt för arbetsgivarna att enkelt avskeda vem de vill: de som ifrågasätter, går emot ”företagets kultur”, med mera. Kanske även de som försöker organisera fackligt på sin arbetsplats. Det riskerar att skrämma arbetare till att hålla tyst om missförhållanden eller orättvisor av rädsla över att förlora sitt jobb. 
Att löner och villkor pressas ner som ett resultat är lätt att förutse; man ska ”vara glad” att ens ha ett jobb och stå med mössan i hand. Det gör det lättare för företagen att diktera alla villkor.

Det enda som verkar gynna arbetaren är att rätt till förtur vid anställning ska ges efter 9 månader istället för efter 12 månader som idag vid visstidsanställning, men det är en liten eftergift i ett hav av uppluckrade rättigheter för arbetarklassen. Dessutom kan ju företag enkelt säga upp anställda innan 9 månader och ta in nya låglöneslavar.
Det kan också leda till att det sätts i system att avskeda flera åt gången, och då vilka man vill utan att företaget behöver ange skäl eller ta hänsyn till någon annan aspekt än sin profitökning. En slags låglönekarusell.
Precis som Kommunals ordförande Tobias Baudin uttryckte det till SVT den 24 maj:
– Det här är ju en katastrofutredning. Man skulle säkra maktbalansen mellan parterna på arbetsmarknaden. Med sportspråk är det väl 10-1 till arbetsgivarna. (…) Det är fritt fram för arbetsgivaren att göra sig av med vem de vill till höger och vänster.

Regeringen och dess januariavtalspartner, Centern och Liberalerna, hoppas att parterna ska komma överens för att slippa gå in själva och lagstifta i frågan. Enligt förslaget ska lagen träda i kraft den 1 juli 2022 istället för under 2021 som januariavtalet slår fast.
Även om Vänsterpartiet hotar med att fälla regeringen om förslaget läggs fram i riksdagen har Jonas Sjöstedt inte någon kampanjplan för att aktivera V:s medlemmar till kamp (och inget intresse av det heller). 
Förmodligen kommer LO kräva att utredningen slängs i papperskorgen och att nya förhandlingar inleds. Men det är dags att sluta förhandla bakom stängda dörrar med kapitalets representanter och istället mobilisera till kamp. 

Detta antiarbetarförslag är den senaste i raden av årtionden av attacker mot arbetsvillkor och -rättigheter samt nedmonterad välfärd. Facken och den samlade arbetarklassen har en enorm potentiell kraft i att stoppa dessa förslag – men då måste kraften sättas i rörelse med strejker, kamp och motstånd.
Mer lyckat skulle det bli om en sådan rörelse dessutom kombinerades med ett program som tar strid mot hela högerpolitiken och det kapitalistiska vanstyret, som just nu representeras av januariavtalet men backas upp av hela det politiska och ekonomiska etablissemanget.
Sprid den fackliga budkavlen mot försämringar i LAS som startats av IF Metallklubben på Volvo Lastvagnar i Umeå, som finns här.
Nu är det verkligen upp till bevis för facktopparna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!