”Rädda Nacksta hälsocentral”

Det behövs mer resurser till primärvården (Foto: Backa Nacksta).

av Stefan Lundqvist // Offensiv

När sjukvårdspolitikerna i Region Västernorrlands sjuk- och hälsovårdsnämnd (HSN) samlades till möte i förra veckan möttes de av protesterande Nackstabor och kampanjgruppen ”Backa Nacksta”.

Flera månaders kamp för att rädda sin hälsocentral närmar sig nu ett avgörande. Den här dagen röstade alla förtroendevalda från majoritetsstyrets partier Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna för att föreslå regionfullmäktige den 26-27 februari att besluta om att lägga ned Nacksta Hälsocentral, att hälsocentralerna i Liden och Junsele blir filialer till andra hälsocentraler och att filialerna i Trehörningsjö och Långviksmon avvecklas helt och hållet. 
På ”nyspråk” kallas det här av nedskärningspolitiker för att satsa på primärvården. Oppositionen Centern, Kristdemokraterna, Sjukvårdspartiet och Vänstern röstade mot beslutet. 

Moderata regionrådet och HSN:s ordförande Lena Asplund säger sig spara 4 miljoner kronor och hänvisar nu Nackstaborna till att registrera sig på överbefolkade privata vårdcentraler. 
Nacksta är ett arbetarområde i Sundsvall med både gamla och unga hushåll samt familjer med ursprung från andra länder. Flera integreringsprojekt har bidragit till att många idag trivs med att bo i Nacksta. 
Ändå får området ta emot slag efter slag! Skolorna har lagts ned och nu tänker S och M rycka bort även stadsdelens välintegrerade och omtyckta hälsocentral. 

Socialdemokraterna spelar ett högt politiskt spel när de är i färd med att lägga ned hälsocentralen i ett av sina röststarkaste områden i stan. Ett sådant svek riskerar att ge partiet ett ras i röster likt S fick se i Ådalen efter nedmonteringen av BB och akutsjukhuset i Sollefteå. 
Om Backa Nackstas med fleras opinionsarbete fram till regionfullmäktige kan sätta press och slå in en kil bland Sundsvalls socialdemokrater där tillräckligt många kan fås att förstå Nackstabornas behov och krav samtidigt som de räds svekdebatt och fortsatt förtroenderas kan regionstyrets nedläggningsplaner stoppas. 
Men tyvärr söker dagens S hellre stöd hos M och andra partner högerut än den arbetarklass de en gång företrädde – men det är länge sedan nu.
Primärvården behöver upprustas! Vården är underfinansierad. Ställ kraven på regeringen.
• Rusta vården, inte militären!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!