Rädda skolan – stoppa nedskärningarna

Efter Stockholm och Göteborg har även Umeå (bild), Salem med flera anordnat demonstrationer, och fler är planerade (Foto: CC BY-SA 4.0).

av Offensivs redaktion

I lördags (den 27 maj) deltog flera hundra på Renmarkstorget i Umeå för att protestera mot nedskärningar på skolan, trots att kommunen har ett överskott på drygt 1 miljard kronor.
– Det finns en gräns för alla – personalen i skolan har nu nått vägs ände! Vi har ännu en bit kvar till franska missnöjesyttringar, men dagens manifestation talar sitt tydliga språk – vi är många som vill mer. Men vad vill Umeå kommun? Utbildningspolitiker på regerings- och kommunal nivå har att agera medan tid finns, sa Alla Olskog, Sveriges Lärares ordförande i Umeå, i sitt tal och fortsatte:
– Centrala politiker och beslutsfattare måste ändra styrningen av skolan! Målstyrningen och New Public Management måste bort från skolan, hela marknadsexperimentet måste upphöra! Skolans finansiering måste göras om i grunden. Stoppa nedskärningarna – rädda skolan! Det är nog nu!

Två dagar senare (den 29 maj) samlades mer än ett hundratal personer utanför Salems kommunhus för att protestera mot skolnedskärningar. Samma dag genomfördes det även protester mot att skolor och förskolor läggs ned i Norrköping.
Den 31 maj genomfördes också en manifestation mot neddragningar inom skola och förskola i Örebro. Bakom manifestationen står Sveriges Lärare, Kommunal samt Förskoleupproret och Örebros Lärare Larmar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!