Radioaktiv öken mer levande än någonsin

2008-12-17 16:18:50
SPELFallout 3
UtvecklareBethesda Softworks
KategoriRollspel
Tio år av väntan har inte varit förgäves. Bethasofts uppföljare till en av tidernas mest kultförklarade dataspelsseri­er lämnar få besvikna med ett snyggt, smart och spännande upplägg.

Kampen för överlevnad i en postapo­kalyptisk värld där kapitalismen inte slutade med socialism, utan i barbari, har aldrig gett en sådan inlevelse. Men med så stora förväntningar, varför la inte tillverkarna några minuter till på att hindra buggar, och kunde de inte ge lite mer livsglöd till de datoranime­rade dockor som ska föreställa män­skligheten i den radioaktiva öknen ef- ter Bomben?
Strålningen ger tunnorna jag gömmer mig bakom ett självlysande grönt sken och geigermätaren tickar långsamt upp radioaktiviteten i min egen kropp. Jag har mer akuta faror att o­roa mig för, tänker jag och laddar mitt avsågade hagelgevär med de sista patronerna. Jag skulle klara mig bättre med lasern, men trots otaliga reparationer och metervis med gaffatejp har den till slut gett upp när jag behöver den som bäst. Forskarna jag har lovat att hjälpa ut genom de osäkra tunnlarna under Washington DC ser ängsliga ut, och gör inte mycket för att hjälpa till. Jag tar ett sista djupt andetag, och dricker ett par klunkar strål­skadat vatten, och kastar mig fram mot de muterade likätarna som står i vägen mellan oss och osäkerheten i det öppna ödelandskapet.

Det tredje kapitlet av Falloutseri­en är den kanske mest efterlängtade, och det med rätta. Fallout 2 släpptes för tio år sedan och förväntningarna har varit skyhöga. Både det gamla gardet och en helt ny generation mås­te charmas och imponeras. Bethasoft, företaget som ligger bakom Elder Scrolls-spelen, har en stor uppgift men lyckas leverera på alla plan. Fall­out 3 utspelas ett par hundra år fram­åt i tiden, efter att kärnvapnen regnat över jorden, USA invaderats av Kina och muterade monster, plundrare och maktmissbrukare härjar fritt.

Historien börjar i Valv 101, där du föds, växer upp och ska leva ditt liv tills du dör. Valvet är ett enormt, högteknologiskt skyddsrum som har skyddat din familj och många andra från krig och ödeläggelse och strålning i generationer. Men då händer det omöjliga: Du vaknar upp en morgon och din far är försvunnen. Du ger dig ut i det okända på jakt efter gåtornas svar, och möts av en karg värld där radioaktiva stormar och mutanter lurar bakom varje hörn, till radiosprakande 50-talsmusik.
Musiken är ett stort plus i Fallout 3. Istället för en enda serie ödsliga ök­enljud som i tidigare Falloutspel, är all kultur från tiden innan undergången som handplockad från 50-talet. Att inte bara behålla de gamla spelens universum, utan utveckla stämningen till nya nivåer, är vad som höjer Fall­out 3 till vad som kan vara det bästa Falloutspelet någonsin.

För ännu icke upplysta kanske spelvärlden måste beskrivas en aning. ­Fallout 3 utspelas i ruinerna av det som en gång var Washington DC in­nan kärnvapen slukade planeten i ett enda stort radioaktivt moln någon gång på 2070-talet. Men trots att teknologin under tiden fram till atomharmageddon utvecklats med storm- steg, låg kultur och politik kvar på 1950-talets kallakrigsmentalitet.
Spelet är inte helt felfritt. Troligen är det tidspressen som gjort att en hel del buggar fortfarande lever kvar i spelet. Karaktärer man ska prata med försvinner spårlöst, eller så fastnar man i en sten eller en vägg helt slumpmässigt, på grund av bristande programmering.
Spelkaraktärerna som man möter känns ofta livlösa. Sidouppdragen är dessutom mycket mer intressanta än grunduppdraget. Att följa sin pappa genom öknen som en gång var värld­ens viktigaste huvudstad är spännan­de, men det är just vägen och inte må- let som är upplevelsen.
Ta din tid när du spelar Fallout 3, annars finns en risk att du går miste om spelupplevelsen.

Bilbo Göransson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!