Rågsved mot ombildning

Cissi Herrström från Rågsved mot ombildning (Foto: Natalia Medina).

av Cicci Herrström, aktivist och admin i Rågsved mot ombildning // Artikel i Offensiv

När den blågröna alliansen släppte beskedet om vilka delar av staden där de ville ombilda så startade jag och en granne direkt gruppen Rågsved mot ombildning, samt samordna oss med liknande grupper i andra stadsdelar. Vi skapade också direkt ett samarbete med hyresgästföreningen. Sedan tillslöt två admin-medlemmar till, varav den ena har ett stort kunnande när det gäller tekniken. 

Vi började med att organisera oss och tillverka flygblad och annat material utifrån tänkta frågor och farhågor. Vi stod många lördagar och i rusningstrafik vid tunnelbanan. 
Nästa steg var att ordna fika mot ombildning på olika gårdar i området. Där bjöd vi på fika och svar på frågor. Vi ordnade också möten med alla medlemmar i vår Facebook-grupp. Stort arbete lade vi också på att samla in NEJ-röster i områdets fastigheter. 
Vi utformade även kontinuerligt nytt material som vi delade ut i så många fastigheter vi bara kunde samt hade möten tillsammans med Hyresgästföreningen. Sedan när det uppstod bostadsrättsföreningar i olika fastigheter så tog vi kontakt med medlemmarna som bodde där och hjälpte dem utifrån deras önskemål. Vi stöttade och fortsatte samtidigt att samla in Nej-röster. 

När det sedan under 2020 började dyka upp bostadsrättsföreningar som fått erbjudande så stöttade vi dem med att analysera informationen och kalkylerna de fick; i detta arbete fick vi stor hjälp av Hyresgästföreningen. Vi skrev flygblad direkt riktade till de olika fastigheterna som vi även hjälpte till att tillsammans med de boende dela ut i husen. 
Intresseanmälningar inlämnades från sju ställen. Inga inom Familjebostäder (Fb), tre från Stockholmshem (Sh) och fyra från Svenska bostäder (Sb). Sb ligger alla fyra på Gillerbacken och där finns ingen Hyresgästföreningen. Enligt de boende kan låg grannkontakt och många med annat modersmål än svenska där ha påverkat förståelsen. 
Den ena av Sh var många missnöjda med underhållet, bland annat fönster. Och den stora fastigheten i Sh (den där de väntar på lånelöften) är den där det ingår radhus, och enligt boende i fastigheten var det de med radhuskontrakt som var starkt drivande. 
I Fb, där bland annat jag bor, så är vi många starka drivande som bor och med en aktiv, stark Hyresgästföreningen.

Mycket arbete gick ut på att hjälpa till att tyda, att påvisa fel och brister samt rent mentalt stöttande. I slutet blev det ja på två stämmor av de sju som visade intresse och fick erbjudande från bostadsbolagen. 
Det vi nu har kvar att göra är att stötta mentalt och med information till de hyresgäster som inte tänker köpa där det har blivit ombildning. I den första fastigheten som ombildades har det redan kommit ut lägenheter till salu. I fastighet nr 2 har ännu inte tillräckligt många fått lånelöften, så helt färdigt är det inte där. 
Vi tänker också ha en fikasamling med alla som vill delta (i oktober/november) där vi skall fira och sörja.

VAD ÄR OMBILDNINGAR?
OMBILDNING är när en hyresrätt i allmännyttan omvandlas till en bostadsrätt. Det kan endast ske om minst 50 procent av de boende i en fastighet skriver under en intresseanmälan.
Ombildningarna är processer som slår ut och sållar människor. De flesta kan eller vill inte låna 2-3 miljoner av en bank för att köpa ett hem man redan bor i. Läs mer på raddahyresratterna.se.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!