Rapport från SR:s kongress

2006-10-07 17:23:16
– Vår organisation har tagit ett språng framåt under det senaste året. Det syns i antalet medlemmar och lokalgrupper, att vi nu finns på flera orter, i studentarbetet, arbetet i lärarfacket och att vår tidning sålts i fler exemplar än någonsin.
– Arbetet inom PSOL och den kommande valrörelsen gör att vi i år har möjligheten att ta ett nytt språng framåt och fördubbla vårt medlemsantal.
Det var budskapet i Mariana Cristinas inledning om bygget av Socialismo Revolucionário (SR, CWI i Brasilien) på SR:s kongress i slutet av mars.

Global kampvåg

Kongressen började med en internationell rapport av Reniê Robim:
– De nyliberala attackerna leder till sociala explosioner som för tanken till början av 1900-talet. Det visar utvecklingen i exempelvis Latinamerika, där nya vägblockader satts upp i Ecuador, där massprotester tvingade presidenten att avgå i fjol, sade Reniê.
Den internationella punkten följdes av en längre diskussion om det politiska läget i Brasilien och bygget av det nya socialistiska partiet PSOL samt våra politiska uppgifter.
– Brasilien befinner sig i en övergångsperiod. PT (arbetarpartiet, Lulas parti) utgör inte längre ett alternativ för arbetarklassen. Regeringen Lula har riktat en serie nyliberala attacker mot arbetarnas rättigheter. Ett alternativ håller på att byggas upp, PSOL, men är ännu i sin linda. Initiativet har visat sig vara helt rätt. Utan PSOL skulle det politiska läget idag vara långt sämre, många fler skulle ha resignerat till passivitet, sade David Torrão i sin inledning.
SR tillsammans med andra inom PSOL kämpar för att partiet ska vara demokratiskt och inte sänka den socialistiska profilen.

Marcus Kollbrunner

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!