Rasism och nazism får aldrig stå oemotsagd

2018-11-07 11:35:51

foto: Offensiv
Massprotester mot rasism, som i Göteborg i september ifjol då 20 000 slöt upp och stoppade nazistiska NMR:s marsch, måste fortsätta.

Natten mellan den 9-10 november 1938 mördades 400 tyska judar av nazister. 267 synagogor brändes ned och över 7 500 butiker vandaliserades. Det är viktigt att inte glömma, inte förlåta – och inte låta det inte hända igen.

Det finns vissa kusliga paralleller mellan läget i Sverige idag och läget i Tyskland precis innan nazisterna kunde gripa makten. Det politiska dödläget i försöken att bilda en regering är en av dem. En annan är maktelitens inställning till invandring och invandrare.
Kristallnatten blev ­inte kulmen på de nazistiska judeförföljelserna, utan ­startskottet på än värre förföljelser.
Redan den 15 november 1938 avstängdes alla judiska skolbarn från de tyska skolorna. Den 19 november utestängdes alla judar från det allmänna välfärds­systemet. Detta ekar igen i SD:s och borgerlighetens krav på samma sak i dagens Sverige. Här och nu gäller det vissa grupper av invandrare, och det finns ingen tvekan om att det är ett steg till att utvidga kraven till fler grupper.
Av de judar som fanns kvar i Tyskland när andra världskriget bröt ut, likviderades 88 procent i de nazistis­ka dödslägren.

Årets 9 november-manifestationer är av största vikt.
I Borås arrangeras det för första gången av We Are Borås, ett  nätverk som arbetar för humanism och mänskliga rättigheter. En mängd ideella föreningar och politiska organisationer kommer att delta, och det är för första gången på länge som 9 november-manifestationen i Borås har ett så brett deltagande av organisationer som inte är kopplade till ett politiskt parti, även om sådana givetvis också finns med även i år. Personer från ett dussintal organisationer väntas delta, alltifrån Amnesty till Svenska Kyrkans Unga.

Vi lever i ett Sverige där rasismen blir allt mer utbredd och normaliserad. Utifrån din etnicitet tilldelas du olika förutsättningar och möjligheter i din vardag. På bostadsmarknaden och arbetsmarknaden får du sämre förutsättningar och mindre makt över ditt liv.
Idag brinner bostadshus, synagogor och moskéer, regeringen sviker flyktingar samtidigt som murarna kring Europa byggs allt högre och den rasistiska och fascistiska organiseringen på gatorna och i småstäderna växer. Hatet mot judar, hbtq+-personer, muslimer, icke-vita, socialister och andra som står upp mot nazismen stiger.
Orsakerna till detta är många, bland annat den ökade rasismen ovanifrån, med politikernas tiggeriförbud, jakten på flyktingar, rasprofilering, beslut om indragen dagersättning och tillfälliga uppehållstillstånd, skuldbeläggning av invandrare och ökad repression i mångkulturella bostadsområden. Rasismen härjar i ännu högre grad, och än mer oförtäckt uttryckt, på sociala medier.

Rasism och nazism får aldrig stå oemotsagd. När den normaliseras och befästs ovanifrån måste vi bygga motståndet starkare underifrån. Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv står för att det behövs en enhetsfront mot fascismen, en rörelse som länkar ihop kampen mot rasism med kampen för asyl, fackliga rättigheter, kvinnors rättigheter, upprustad välfärd, bättre bostäder, och för hbtq+-gemenskapens rättigheter.
Vi vet att det är socialisters uppgift att bekämpa rasismen överallt, oavsett var den tar sig uttryck, oavsett om den står i en talarstol eller på ett torg. Det är viktigt att vi går ihop och demonstrerar för människors lika värde och mot rasismen som slår en kil rakt in i de exploaterade och diskriminerade grupper som har allt att tjäna på att förena sig i kamp.
Slut upp den 9 november (se nedan för tider och platser) för att visa att antirasismen är starkare än dagens utveckling!


Slut upp i manifestationer mot rasismen den 9 november

Demonstrationerna den 9 november handlar om att minnas nazismens offer och att ta kamp mot rasismen, här och nu. Det är budskapet inför manifestationer landet runt nästa fredag.
I Stockholm har två planerade manifestationer samordnats till en gemensam, 9 Novemberkommittén. Bland arrangörer och inbjudna talare finns nu Rött Forum (där Rättvisepartiet Socialisterna ingår), Shora som samlar iranska aktivister, Ung Vänster, Unga Byggare Stockholm-Gotland, Skiftet, Etiopiska Flyktingföreningen, Ung i Sverige, Vänsterpartiet med flera. Judar för israelisk-palestinsk fred och Svenska Kommittén mot antisemitism är också inbjudna.
I plattformen sägs att rasism, antisemitism och islamofobi ”odlas åter när högerextremism och till och med fascism vädrar morgonluft”.
Plattformen avslutas med parollerna: ”Bekämpa rasism, antisemitism och islamofobi” och ”För alla människors lika värde – stoppa fascism och högerextremism”.

Demonstrera här (sök på nätet för din lokala ort):

Boden: Medborgarplatsen 17.00.
Arr: Boden Mot Rasism.

Umeå: Rådhustorget kl 17.00.
Arr: Nätverket 9 november.

Sundsvall: Stora Torget 19.00.
Arr: Ung Vänster.

Stockholm: Sergels torg 17.30.
Arr: 9 Novemberkommittén.

Göteborg: Stora Teatern, 18.00.
Arr: 9 novemberkommittén.

Borås: Stora torget, 17.30. 
Arr: We Are Borås.

Malmö: Möllevångstorget kl 18.00.
Arr: Ung Vänster.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!