Rasister vinner mark i Norge

2008-07-30 16:50:43
Hotet från rasismen växer i takt med missnöjet för de etablerade partierna. Fremskrittspartiet har efter en längre tids framgångar växt till att idag vara det enskilt största partiet i Norge.

I det senaste Stortingsvalet 2005 bildades en så kallad rödgrön koalitionsregering bestående av Arbeiderpartiet (socialdemokraterna), Socialistisk Venstre och Senterpartiet (centern).
Efter tre år vid makten har väljarna visat ett missnöje med den förda politiken. Skatter och statliga avgifter fortsätter att stiga, och den generella uppfattningen tycks vara att de inte kommer medborgarna till gagn. Dessutom har regeringen inte lyckats uppfylla sina vallöften på ett tillfredsställande sätt. Som exempel på detta kan nämnas att den utlovade gratis skollunchen i slutändan blev till en frukt per elev.
När missnöjet med en s k vänsterregering växer så har rasismen och populismen fått en stärkt position i samhället. Detta är en trend som vi kan se över hela Europa.

i norge fortsätter det högerpopulistiska Fremskrittspartiet (Frp)  att växa och fick hela 22,1 procent av rösterna i stortingsvalet 2005. Nu, tre år senare, är Frp stortingets enskilt största parti. Enligt TNS Gallups senaste opinionsundersökning från juli i år sitter partiet idag på hela 30,3 procent av väljarkåren. Det framgår även att uppsvinget främst skett på regeringspartiernas bekostnad.
Frp försöker liksom sverigedemokraterna att driva missnöjespolitik och fiskar i grumligt rasistiskt vatten. Man vill införa rejäla skattesänkningar som främst skulle slå mot arbetare, sjuka och arbetslösa. En annan profilfråga är invandring­en. Man vill neka flyktingar att söka asyl och enbart bevilja uppehållstillstånd för FN:s kvotflyktingar. Detta strider mot FN:s flyktingkonvention.
Frp är alltså ute efter att utföra attacker mot de svagaste grupperna i samhället, trots det vinner de röster av desamma. Frp påstår att invandrare är kriminella, men brotts- lighet är som bekant inte en etnisk-kulturell företeelse. Frp försöker so­pa under mattan att de själva är brottsbelastade.

än så länge vill inget stortingsparti ha något som helst samarbete med Frp, vilket leder till att de trots folkets röster inte kan utöva någon betydande politisk makt. Vi kan dock inte lita på att denna isolering kommer att fortsätta när de etablerade partierna fortsätter sin marsch högerut.
Ammar Khorshed

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!